Vanaf Dorshout (Foto's: Maarten van Lankvelt).
Vanaf Dorshout (Foto's: Maarten van Lankvelt).

W.I.N.(T).D?

Column Column Hans van der Wijst 1.424 keer gelezen

De term N.I.M.B.Y. (Not In My Back Yard) zal iedereen wel kennen of ooit eens gehoord hebben. Meestal hoor je 'm in relatie tot iets dat je 'niet in je achtertuin' wilt hebben. Denk aan megastallen, hoge gebouwen en…bijvoorbeeld… windmolens…

De gemeente Meierijstad maakte onlangs bekend dat een samenwerkingsverband van vier Veghelse bedrijven (Friesland Campina, Mars, Vanderlande en Kuehne + Nagel) vier enorme exemplaren mag gaan plaatsen langs de A50. Naar verwachting zo'n 165 meter tot 200 meter hoog. Zeg maar twee, tweeëneenhalf keer zo hoog als de Lambertuskerk. Die ga dus je in héél veel achtertuinen zien. Ik schoot onwillekeurig in de lach toen ik het landkaartje zag waarop ze ingetekend waren. Laten er nu toch precies vier geschikte locaties aanwezig zijn! Mazzelaars! Vier stippen, mooi de bocht volgend van de A-50 rondom Veghel. Dat had Renewable Energie Factory (REF) in opdracht van de gemeente toch maar mooi uitgepuzzeld.

Zonder allerlei onderzoek naar slagschaduw, geluid, veiligheid, flora en fauna meteen in het belachelijke te trekken denk ik toch dat u en ik die plekken met een dikke viltstift ook ongeveer hadden kunnen aangeven. En wat nu als het zés bedrijven waren geweest die hun duurzaamheid tot grote hoogte willen laten stijgen? Of acht? Dan had REF gegarandeerd zes of acht stippen op de landkaart van Veghel getekend. Mooi de A50 volgend waarschijnlijk. En waarom dáár? Die kolossen kunnen gewoon meedraaien met de wind! Kunnen dus ook midden op industrieterreinen geplaatst worden. Langs de Kennedylaan bijvoorbeeld. De plekken aldaar wil ik best intekenen. Met gegarandeerd minder kans op Nimby-perikelen.

Natuurlijk is het duurzaamheidsinitiatief (Windpark Veghel met de naam Win(t)d) van die vier grote bedrijven te prijzen. Die willen vooruit en hebben al veel te lang moeten wachten op toestemming. Waarom? Omdat het om openbare plekken gaat waar die molens gepland worden. Maar stel nu dat dat op hun eigen terrein had gekund, wat verder weg van de bewoonde wereld? Uiteraard volgens alle ambtelijke en wettelijke regels? Was het dan niet veel sneller gegaan met de bouw ervan en met uiteindelijk minder Nimby-effect?

Win(t)d moet uiteindelijk gaan zorgen voor een win-win(t)d-situatie. Ik krijg nu het gevoel dat het opkrikken van gemeentelijke of bedrijfsmatige duurzaamheidscijfers teveel centraal staan. Dat de naam Win(t)d maar uitgebouwd mag worden tot een formule waar álle maatschappelijke partijen direct baat bij hebben! Wiens afkorting W.I.N.(T).D de volgende onbaatzuchtige betekenis krijgt: Wie Is Nu Tegen Duurzaamheid?...

vanaf Kanaaldijk Noord
vanaf Veghelsedijk
vanaf Veghelsedijk2
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant