Afbeelding

Derde spreker TEDxVeghel is een zwaargewicht

Algemeen TEDxVeghel 938 keer gelezen

VEGHEL | Paul Verhoef is de derde spreker tijdens TEDxVeghel op vrijdag 4 oktober in de Koekbouw én theater De Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel. Eerder werden Rob van Eck en Jonas Rietbergen onthuld als de eerste twee sprekers van de derde editie van TEDxVeghel (Meierijstad).

"We zijn er zo aan gewend. Je pakt je telefoon uit je zak en je belt. Maar we staan nooit echt stil hoe die verbinding tot stand komt, welke techniek er allemaal achter zit. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het vliegverkeer. Vliegvelden breiden uit en in de lucht wordt het ook steeds drukker. Toch verloopt dit allemaal vlekkeloos door een scala aan technologieën, waarbij nauwkeurige plaatsbepaling van opperste essentie is", vertelt Ellen Minkels, initiatiefneemster van alle drie de edities.

Galileo
Galileo is Europa's eigen GPS-systeem. Paul Verhoef is hoofdverantwoordelijk voor het project. Ellen: "Het Galileo-project is prestigieus te noemen, gezien het het allergrootste Europese ruimtevaartproject aller tijden is. Tel daarbij op, dat het interoperabel is met GPS en Glonass, de wereldwijde, militaire, satellietnavigatiesystemen van de VS en Rusland, dan mogen we toch wel concluderen, dat dit een sterk staaltje technologie is. China heeft ook een eigen systeem genaamd Beidou en dit systeem zou ook in 2020 wereldwijd moeten werken."

Galileo is een civiel, wereldwijd satellietnavigatiesysteem, dat gebouwd wordt door de Europese Unie in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Door standaard twee frequenties aan te bieden is Galileo in staat om real-time een plaatsbepalingsnauwkeurigheid tot op de meter nauwkeurig te leveren.

Lancering en betrouwbaarheid
De eerste diensten kwamen in december 2016 beschikbaar, niet alleen voor autoriteiten en bedrijven maar ook voor burgers. Nieuwe diensten worden nog getest. De Europese Commissie presenteerde zelfs 40 nieuwe toepassingen die dankzij Galileo mogelijk gaan zijn, zoals het detecteren van mensen in nood. Daardoor moeten reddingsacties eenvoudiger worden. Ook informatievoorziening door de overheid wordt aanzienlijk vereenvoudigd. Verwacht wordt dat het systeem, dat uit 30 satellieten zal bestaan, in 2020/2021 operationeel is.

Deze satellieten worden in drie middelhoge cirkelvormige banen gebracht op een hoogte van maar liefst 23.222 kilometer en onder een hoek van 56 graden ten opzichte van de evenaar. Door het grote aantal satellieten moet het systeem erg betrouwbaar zijn. "Ik heb lang gezocht naar een spreker in de ruimtevaart. Zo vreemd dat we NASA kennen en volgen en dat we van ESA zo weinig afweten. Ik was ongelooflijk blij dat ik Paul als potentiële spreker had gevonden en meer dan trots toen hij 'ja' zei tegen onze uitnodiging", aldus Ellen.

Volgens de initiatiefnemer van TEDxVeghel omschrijft Paul zich als nieuwsgierig, multicultureel, innovatief, globetrotter, groen, jazzliefhebber, ruimtevaart en Europeaan. "Dat laatste valt niet te betwisten. Hij werkt officieel in Parijs, woont in Brussel en wordt elke week ook wel in Noordwijk, het Performance Centre van Galileo, gesignaleerd. Het hoofdkantoor van Galileo is in Praag. Zijn cv en staat van dienst is indrukwekkend. Hij heeft in Eindhoven gestudeerd, waarna hij zich heeft ontpopt tot ware globetrotter. Van Nieuw-Zeeland naar de Stille Zuidzee voor de VN en van Papoea-Nieuw-Guinea naar Parijs voor de Europese Commissie", besluit Ellen.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant