Burgemeester Kees van Rooij
Burgemeester Kees van Rooij

'Vraagstukken over ondermijning kosten veel tijd'

Column Bellen met de burgemeester 577 keer gelezen

Aan overleg geen gebrek in de week van burgemeester Kees van Rooij. Op de agenda stond onder andere het fractieoverleg, een overleg over de aanpak van ondermijning en de burgemeester woonde een symposium bij over samenwerking tussen de gemeente en andere organisaties.

Iedere maand schuift burgemeester Kees van Rooij aan bij het overleg van de agendacommissie en neemt hij deel aan het fractievoorzittersoverleg. Dinsdag was het weer zo ver. "Deze overleggen hebben als doel om de raad en alles eromheen zo goed mogelijk te laten functioneren en steeds te kijken wat we kunnen verbeteren." Niet heel spannend, maar wel heel belangrijk, vindt Van Rooij. De planning wordt op jaarbasis gemaakt en wordt iedere maand bijgestuurd.
In de agendacommissie wordt samen met de commissieleden gesproken over welk vraagstuk wanneer op de planning staat. Het fractievoorzittersoverleg is besloten en hier worden onder meer vergaderingen geëvalueerd. "Ik vind ook die vergadering heel nuttig omdat je elkaar zo scherp houdt."

De aanpak van ondermijning
Samen met de burgemeesters van de andere Meierijgemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden en Haaren sprak Van Rooij met de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst over de aanpak van ondermijning. "Je ziet dat vraagstukken over ondermijning veel tijd kosten en veel samenwerking en onderzoek vragen. In verband met capaciteit betekent dit dat er keuzes gemaakt moeten worden. Wat pakken we aan en wat niet? Tijdens deze overleggen wordt ook gediscussieerd over hoe de samenwerking tussen de verschillende disciplines verloopt. "Samen kunnen we beter een vuist maken tegen ondermijning dan wanneer iedereen op eigen houtje aan de slag gaat."

De rol van de gemeente
In Eerde woonde de burgemeester een symposium bij waar het ging over hoe de gemeente samenwerkt met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. "Vertegenwoordigers van de verschillende sectoren vertelden hoe zij de samenwerking ervaren en wat verbeterpunten zijn." Volgens Van Rooij waren ze over het algemeen positief over de samenwerking, maar klonk er af en toe ook een roep om meer vrijheid of juist meer sturing. De burgemeester noemt het vraagstuk van de huisvesting van arbeidsmigranten als voorbeeld. "Je zou je kunnen afvragen of de gemeente daar wel een belangrijke taak in heeft en het niet de zaak van de bedrijven is. Maar je ziet dat de bedrijven juist wel willen dat de gemeente kaders schept en faciliteert." Andersom komt het ook voor. "Welzijn de Meierij merkte op dat de gemeente af en toe los moet laten en moet durven te vertrouwen dat deskundige partners weten wat ze doen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant