De Veghelse basisschool wordt van september 2019 tot december 2020 verbouwd en moet er uiteindelijk zo uit komen te zien.
De Veghelse basisschool wordt van september 2019 tot december 2020 verbouwd en moet er uiteindelijk zo uit komen te zien.

Spannende periode voor De Uilenbrink: 'Kinderen moeten met plezier naar school gaan'

Onderwijs 1.869 keer gelezen

VEGHEL | Voor de Veghelse basisschool De Uilenbrink breken er spannende tijden aan. De school wordt compleet gerenoveerd waardoor de leerlingen tijdelijk worden opgevangen in acht leegstaande lokalen naast basisschool De Bunders en het voormalige PABO-gebouw. Verder lanceren ze een Topklas voor techniek en natuur.

De dagelijkse leiding op De Uilenbrink is in handen van Marly de Jong en Kees Hoevenaars. Zij vertellen dat de verbouwing erg leeft onder het personeel. "Tijdens een brainstormsessie met architect Thomas Vullings kwamen de docenten met tal van ideeën. Zelfs over de kleuren van de muren werd nagedacht", vertelt Marly. Haar collega-directeur vult aan: "Wij willen ook dat het team meedenkt. Dat is een van onze voorwaarden en past goed bij onze visie." De vernieuwde school krijgt een mooie, grote tribunetrap. Met de trap kunnen leerlingen naar de tweede verdieping, maar de trap kan ook worden gebruikt als tribune. "Wij hechten veel waarde aan het presenteren. Daarom hebben we de architect nadrukkelijk gevraagd om rekening te houden met een speciale ruimte waar kinderen op het podium kunnen staan. Wanneer je de deuren van de speelzaal openzet, kan er ook aan die kant publiek zitten", vertelt Kees.

Tijdens een brainstormsessie met architect Thomas Vullings kwamen de docenten met tal van ideeën.

De verkeerssituatie is een heikel punt. "Samen met de gemeente, de buurtbewoners en Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn we op zoek naar een passende oplossing. Dat proces staat nu even on hold. Er volgen eerst nog gesprekken met de direct omwonenden en de wijkraad. Daarna gaan we de verkeerssituatie vormgeven." Het architectenbureau dat zich over de verbouwing heeft gebogen, oppert een soort kiss and ride in de vorm van een rotonde. Kees vervolgt: "Daar zien wij wel potentie in. Het levert namelijk nog meer speelplein op wanneer we het verkeersplein na de piekmomenten afsluiten. Enkele auto's kunnen wel blijven staan." Grote veranderingen zijn verder de hierboven al genoemde extra verdieping die op een deel van het gebouw komt en de grootte van het speelterrein. Dat wordt dubbel zo groot wordt en gaat van 2000m2 naar 4000m2.

Talent
De school wordt ook voorzien van een groot handvaardigheid- en technieklokaal. Daar kan de zogenaamde Topklas straks terecht. Marly legt uit wat de Topklas inhoudt: "De klas begint straks in het voormalige Pabo-gebouw. Kinderen die opvallend goed zijn in techniek en natuur, kunnen zich in de Topklas nog beter ontwikkelen. Je ziet vaak in het onderwijs dat wanneer iemand bijvoorbeeld niet goed in spelling is dat daar de nadruk op wordt gelegd. Het kind krijgt veel extra les om beter te worden in spelling, maar verliest op die manier het plezier en de motivatie om naar school te gaan. Wij vinden dat geen goede ontwikkeling. Kinderen moeten met plezier naar school gaan."

Een impressie van het exterieur. 

De Uilenbrink wil kinderen die goed met hun handen zijn juist motiveren. De Topklas moet uitkomst bieden. "Je moet talent ontwikkelen. In Nederland is er juist vraag naar goed geschoold technisch personeel. Wij willen het maximale uit een kind halen en niet alle aandacht vestigen op iets waar een leerling slecht in is", zegt Kees. "We willen juist dat kinderen trots kunnen zijn op zichzelf en zo kunnen we ook een impuls geven aan het techniek- en natuuronderwijs voor alle kinderen."

Spannend
De Veghelse basisschool wordt van september 2019 tot december 2020 verbouwd. Met ingang van het nieuwe schooljaar worden de groepen 1 tot en met 4 tijdelijk opgevangen in acht lokalen naast basisschool De Bunders en gaan de groepen 5 tot en met 8 naar het voormalige PABO-gebouw. Een spannende, maar noodzakelijke oplossing. "Het huidige gebouw is versleten. Wij snappen dat het voor de leerlingen en hun ouders spannend is en in sommige gevallen vervelend. Het kan zijn dat het ene kind naar de Pabo moet en het andere naar De Bunders. De schooltijden worden daar op aangepast. Uiteindelijk worden we allemaal beloond met een prachtige nieuwe school. Het doel is fantastisch."

De verhuizing van De Uilenbrink staat gepland op 8 en 9 juli. Er wordt op een creatieve wijze afscheid genomen van de school. De kinderen krijgen de mogelijkheid om de muren en deuren te beschilderen.

Het huidige pand is versleten.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant