Waterschap Aa en Maas trof vorig jaar botulisme aan in de visvijver op Het Ven in Veghel.
Waterschap Aa en Maas trof vorig jaar botulisme aan in de visvijver op Het Ven in Veghel.

Afkoelen in natuurwater? Let op voor blauwalg en botulisme

Algemeen 872 keer gelezen

VEGHEL | De temperaturen stijgen weer flink deze week. Hierdoor zoeken veel mensen verkoeling in het water. Als het erg warm is, kan er blauwalg of botulisme in natuurwater ontstaan. Vooral in stilstaand water, zoals vijvers en plassen kan dit voorkomen. "Voordat u het water in gaat, is het goed om te controleren of het water helder is en u geen dode vissen ziet", waarschuwt de gemeente Meierijstad. 

Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van 'blauwalgenbloei'. Blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden, die bij aanraking of inname kunnen zorgen voor huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
Botulisme is een bacterie die net als blauwalg, veel voorkomt in stilstaand water. Het is een vorm van voedselvergiftiging dat veroorzaakt wordt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen.

Blauwalg en botulisme herkennen
"Blauwalg is meestal vrij snel te zien: er ligt een blauw-groen-achtige drijflaag op het water. Ziet u dode vissen of vogels in het water? Dan is de kans op botulisme groot", laat de gemeente weten

Melding maken
Het melden van blauwalg of botulisme kan bij het waterschap Aa en Maas (www.aaenmaas.nl/blauwalg-zwemmen) of het waterschap de Dommel (www.dommel.nl). Zij zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de waterkwaliteit.
Bij constatering van blauwalg of botulisme plaatst de gemeente waarschuwingsborden. Ook verwijdert de gemeente dode dieren zo snel mogelijk, om verspreiding te voorkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant