Afbeelding

Gemeente Meierijstad ziet definitief af van de druppel

Opmerkelijk 3.978 keer gelezen

VEGHEL | Gemeente Meierijstad ziet definitief af van het gebruik van de druppel op de milieustraat als pas waarop de gemaakte kosten worden bijgehouden. Het besluit is genomen omwille van technische reden. Voor bezoekers van de milieustraat betekent dat, dat ze ter plekke met pinpas de kosten kunnen blijven voldoen. De druppel blijft overigens wél in gebruik voor de inwoners die gerechtigd zijn om ondergrondse containers voor restafval te gebruiken.

Oorspronkelijk was de bedoeling dat alle bezoekers van de milieustraat met de druppel kunnen aantonen dat zij inwoner van Meierijstad zijn. Daarnaast zou de druppel gebruikt worden om te registreren welke kosten de inwoner zou moeten betalen voor het aangeboden restafval. De afrekening zou eenmaal per jaar plaatsvinden, tegelijk met de variabele afvalkostenheffing. Het gebruik van de druppel bij de milieustraat is nu echter van de baan. Wethouder van Rooijen spreekt van weinig ongemak: "Met de introductie van de 'Druppel' in januari dit jaar hebben we helaas een valse start gemaakt. Al die tijd hebben we er wél voor gezorgd dat onze inwoners hun materialen gewoon konden aanbieden op de milieustraat; in die zin was het ongemak zeer beperkt. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om te zorgen dat elk huishouden nu over een druppel beschikt en de registratie vlekkeloos zou werken." Dat bleek een utopie en dus lijkt de introductie van de druppel uit te lopen op een fiasco. Van Rooijen vervolgt: "We willen voor onze inwoners alleen een systeem invoeren dat 100 procent betrouwbaar is. Ondanks álle inspanningen, van zowel onze mensen als van de leverancier, is het niet gelukt het systeem op het door ons gewenste niveau te brengen. Al die tijd hebben we in de kracht van dit systeem geloofd. Maar het college is nu op het punt dat ze er geen vertrouwen meer in heeft." Om toegang te krijgen tot de ondergrondse containers blijft de druppel wél noodzakelijk. Daar werkt, volgens de gemeente, het systeem met deze adresgebonden druppel wel goed. 
 
Schadelijk
Het beter scheiden van afval is belangrijk omdat veel meer restafval hergebruikt kan worden. Restafval wordt namelijk verbrand en dat is schadelijk voor het milieu. Ook op de milieustraat loont het goed scheiden van afval. De meeste afvalsoorten kunnen, mits gescheiden, gratis ingeleverd worden; de tarieven van de afvalstromen waarvoor inwoners wel moeten betalen staan vermeld bij de ingang van elke milieustraat. Ook zijn de tarieven terug te vinden op www.meierijstad.nl. "Aan het ongesorteerd aanbieden van afval hangt sowieso een stevig prijskaartje, dat gedrag willen we daarmee ontmoedigen", aldus de wethouder. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant