Björn van Haaren is 'gek' van het keepersvak
Björn van Haaren is 'gek' van het keepersvak Foto: Peter Kuijpers

Björn vormt keepers bij Blauw Geel'38/Jumbo

Voetbal 1.850 keer gelezen

VEGHEL | Met kaalgeschoren hoofd en hipsterbaard is keeperstrainer Björn van Haaren (43) een opvallend nieuwe toevoeging aan de trainersgroep van trainer Niels van Casteren. "Mooie gast", wist een van de materiaalmensen van Blauw Geel'38 al te melden. Deze uitspraak hebben we even nagetrokken en blijkt te kloppen op één feit na. Björn blijkt bovendien een meer dan fanatieke keeperstrainer. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

Door: Peter Kuijpers

Na het stoppen van Ronny Kocken als keeperstrainer bij Blauw Geel'38 is het daardoor ontstane vacuüm inmiddels ingevuld. Nieuwe man is Björn van Haaren uit Leende en gek van het keepersvak. Hoe komt iemand uit Leende als keeperstrainer bij Blauw Geel'38? Björn: "Een goede vriend van me, Don Bosman, is keeperstrainer bij TEC in Tiel. Hij was een studiegenoot van Niels van Casteren. Bovendien is de trainer van TEC, Gery Vink, een goede vriend van Niels. Ik vernam dat en heb het afgelopen jaar geen club gehad. Miste het veld en het toeleven naar de wedstrijddag. Blauw Geel'38 kwam in dit geval als geroepen."

Technieken
Als je Björn googelt, blijkt dat hij een druk baasje is geweest en nog steeds is. Björn is keepers/assistent-coach bij het Nederlands zaalvoetbalteam van de KNVB en runt tevens een keepersschool. Björn: "We misten op een haar na plaatsing voor het Europees kampioenschap met het Nederlands zaalvoetbalteam. Ik heb veel met ze gereisd en veel gezien van de wereld met die wedstrijden. Diezelfde functie heb ik ook jaren gehad bij FC Eindhoven, waar we kampioen van Nederland mee werden. Ik ben bewust in de zaal begonnen. Zag een mooie switch met het veldvoetbal en dan met name de manier van keepen. Het spel wordt steeds sneller en korter. Vroeger zei je heel traditioneel dat een keeper de bal moest tegenhouden waar je hem nu juist moet vast houden. Vaak is het ook blokken. Enige tijd terug was het ook vreemd als een doelman de bal met zijn benen tegenhield. Nu is dat normaal en een moderne manier van keepen. Het spelletje is zo snel geworden, daar ontkom je niet aan. Het zijn technieken die uit het futsal zijn geïmporteerd."

Klik
Björn loopt inmiddels ruim een maand mee met de selectie van Blauw Geel'38. Een nieuwe club waar hij als keeperstrainer is binnengehaald. "Ik heb tot nu toe Blauw Geel'38 ervaren als een warme club. Ben hier met open armen ontvangen. Er zijn zichtbare en onzichtbare vrijwilligers die zich bijna dag en nacht inzetten voor de club. De klik met Niels en Geert was er meteen en dat is fijn werken. Helemaal vreemd is het team me niet met een paar jongens die ik nog ken uit de tijd bij Nuenen en Willem II. Ralph Vos bijvoorbeeld ken ik nog uit de tijd dat Willem II en RKC een gecombineerde jeugdopleiding hadden."

Het schriftje
Alles wat de keeper in een wedstrijd overkomt, verdwijnt in het schriftje van Björn: "Dat klopt. Dat stamt nog uit mijn opleiding bij Maarten Arts. Hij is een keeperstrainer die de 'Pro Goal' methode heeft ontwikkeld waar de keeper zo snel mogelijk in balbezit komt. Vroeger bijvoorbeeld ving een keeper de bal op de borst omsloten met zijn armen, nu pakt hij de bal met gestrekte armen verwijderd van zijn borst. Ik bespreek de dingen uit wedstrijden met de keepers altijd na. Wat deed je goed en wat ging er fout." Wie er bij Björn op zijn keeperstrainingen komen, moet nog worden ingevuld door de club en BG-top. De positie als keeperstrainer is weer actueel en dat is belangrijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant