Afbeelding

To-morrow

Algemeen Column Hans van der Wijst 727 keer gelezen

Langzaam maar zeker, met bijna militaire precisie, wordt Operatie Market Garden weer onder onze jaarlijkse aandacht gebracht. Volkomen terecht natuurlijk!

Iedere inwoner van het huidige Meierijstad moet tot in lengte der dagen blíjven beseffen dat ze hun huidige vrijheid grotendeels te danken hebben aan wat zich hier en in geheel West-Europa 75 jaar geleden afspeelde. Dat hun geliefde Sint-Oedenrode, Schijndel, Veghel en alle kernen die daar bij horen ooit Meierijstad hebben kúnnen vormen! Dat zelfs de allergrootste tegenstanders van onze fusiegemeente hun argwaan moeiteloos aan de kant kunnen schuiven omdat ze zich realiseren dat die achterdocht in vrijheid uitgesproken kon worden. En nóg kan. Leve de democratie! Dat we dat met z'n allen moeten blíjven begrijpen. Dat we dat blíjven uitdragen richting elke nieuwe generatie!

Dankzij ouders die beiden de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakten werd ik mede opgevoed met en door allerlei verhalen die me tot op de dag van vandaag met regelmaat een nederig gevoel bezorgen. Nederig ja! En dankbaar! Een stemming die me vooral aangrijpt wanneer ik verhalen lees of reportages zie over de vanzelfsprekendheid waarmee wildvreemde, uit allerlei delen van de wereld afkomstige, jonge mannen en vrouwen onze vrijheid kwamen bevechten. Ik zie dat in de huidige tijd niet meer gebeuren. Hoeft misschien ook niet met alle technologische mogelijkheden van nu, maar 'op de grond' zal er toch ook wat moeten gebeuren. Of daar nog idealisme of zelfs hang naar avontuur aan te pas komt? Wie laat anno 2020 nog geheel vrijwillig huis, haard, familie of gezin achter om ver van huis op een onbekende plek het risico te lopen te sneuvelen?

De vanzelfsprekendheid waarmee honderdduizenden soldaten hun leven gaven voor onze vrijheid mag nóóit vervangen worden door de gedachte dat onze al 75 jaar durende vrede ook vanzelfsprekend is. Niet zolang er extremisten rondlopen die al dan niet uit geloofsovertuiging anderen indoctrineren, bedreigen, terroriseren en vermoorden. Niet zolang feitelijk ware kennis ondergesneeuwd wordt door Facebookonwaarheden, populistisch Twittergezever of opruiende, machtswellustige politici die de betekenis van het woord 'samenleven' niet eens meer kennen.

Omarm 75 jaar Market Garden in al zijn facetten. Herdenk, beleef, vier en geef vooral dóór. Zorg dat een woord als 'morgen' een hoopvolle betekenis blijft houden. Ik stond enkele weken geleden op een oorlogskerkhof in Frankrijk tussen zo'n 15.000 witte zerken. Geliefden hadden in iedere grafsteen een zin laten beitelen. Op één ervan stond: 'He gave his to-day for our to-morrow'…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant