Bram van den Boogaart, Maurice van Hees, Frits Sanders, Marie-José Keurlings, Bernard Vissers, Goof van Nunen, René Hildesheim, Wim van de Louw.
Bram van den Boogaart, Maurice van Hees, Frits Sanders, Marie-José Keurlings, Bernard Vissers, Goof van Nunen, René Hildesheim, Wim van de Louw.

Stichting Struikelstenen Meierijstad ziet levenslicht

Algemeen 1.610 keer gelezen

VEGHEL | De stichting Struikelstenen is ontstaan uit de begin dit jaar gevormde werkgroep 'Struikelstenen Veghel' en wil de afschuwelijke periode van de Tweede Wereldoorlog en de inwoners van de gemeente Meierijstad, die daarbij door het nazi-bewind zijn vervolgd en/of vermoord, in herinnering houden. Belangrijk doel is om de slachtoffers hun naam en gezicht terug te geven door gedenktekens te plaatsen en zoveel mogelijk beschikbare informatie over hen te delen met het publiek.

De stichting kiest daarbij voor een brede visie. Op dit moment is Veghel echter het belangrijkste aandachtsgebied, omdat daar veel Joodse slachtoffers hebben gewoond. Onder de verantwoordelijkheid van de stichting gaat de werkgroep Struikelstenen Veghel door met het plaatsen van vijftien tot twintig kleine gedenktekens voor de Joodse Veghelaren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Deze gedenktekens worden ook wel 'Struikelstenen' of 'Stolpersteine' genoemd naar een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn stenen van tien bij tien centimeter, waarop een messing plaatje is aangebracht. Daarop staan de naam, het geboortejaar, de deportatiedatum en de datum en plaats van overlijden. Ze worden gelegd in het trottoir vóór de woningen, waar de slachtoffers van het nazibewind het laatst gewoond hebben. Ze heten Struikelstenen, omdat je erover struikelt met je hoofd én je hart, wanneer je stilstaat om ze te lezen.

Wie zijn de slachtoffers?
Tot nu toe heeft de werkgroep Struikelstenen Veghel de namen van zeventien slachtoffers in beeld. Het gaat met name om leden van de Joodse families Wolf, Van der Sluis, De Winter en Andriesse. Om een indruk te geven: het gehele gezin Van der Sluis is vermoord. Vader Arnold in Sakrau en moeder Bertha met hun drie jonge dochters Lies (16), Jetty (14) en Emma (3) in Auschwitz.

De volgende namen zijn in beeld:
- Arnold en Bertha van der Sluis-de Lange en hun kinderen Lies, Jetty en Emma.
- Nico Wolf (zoon van Max Wolf) en zijn neef Nico Nathan Wolf.
- Job de Groot en zijn zus Rosa Meijer-de Groot (oom en moeder van Bertha Andriesse-Meijer).
- Hertog en Johanna de Winter-Hertog, en hun zoon Jules
- Emma de Winter-Cohen, Erna Neustadt en Alida Schuijer-van Emmen.
- Zussen Kaatje en Leentje de Winter.

Onderzoek
De werkgroep Veghel is druk bezig met het verzamelen van informatie over de Joodse slachtoffers en hun families. Er is een zoektocht gestart naar nog in leven zijnde familieleden. Dat bleek in het geval van de familie Wolf niet zo heel moeilijk, aangezien er nog enkele familieleden in Veghel woonachtig zijn. Maar bij de andere families komt er behoorlijk wat speurwerk aan te pas.
Veel belangrijke informatie komt voort uit diverse gesprekken met nabestaanden en vroegere medeburgers. Alle verkregen gegevens worden door de werkgroep, voor zover dat nog mogelijk is, zorgvuldig gecheckt aan de hand van diverse bronnen. Dit is monnikenwerk, maar noodzakelijk voor een correcte vastlegging van historische feiten. Door middel van de verhalen en het verzamelde bronmateriaal, tracht de Stichting Struikelstenen Meierijstad de slachtoffers te herdenken door hen opnieuw een naam en gezicht te geven. Er is een website in de maak waarop alle slachtoffers een plek krijgen.

Oproep
De werkgroep Veghel doet een oproep aan iedereen die informatie heeft over deze personen, verhalen over ze kent, foto's, documentatie of ander materiaal heeft, om contact op te nemen: struikelstenenmeierijstad@gmail.com (Stichting Struikelstenen Meierijstad) en struikelstenenveghel@gmail.com (Werkgroep Struikelstenen Veghel).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant