Wanneer de bewoners van het woon- en zorgcentrum gaan verhuizen is nog niet duidelijk.
Wanneer de bewoners van het woon- en zorgcentrum gaan verhuizen is nog niet duidelijk.
INGEZONDEN BRIEF

'Een feestje of een klein drama?'

Ingezonden 2.398 keer gelezen

VEGHEL | Woon- en zorgcentrum Sint Joachim & Anna gaat verdwijnen uit Veghel. Wanneer de bewoners gaan verhuizen is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat er alternatieven voorhanden zijn voor de bewoners. Alternatieven zoals andere woon- en zorgcentra in Veghel, of appartementen waar thuiszorg verleend kan worden, zoals de nieuw te bouwen appartementen van BrabantWonen op het voormalige ziekenhuisterrein. "Het hele traject gaat veel impact hebben", laat Inge van Eekelen, locatiemanager Joachim & Anna, weten.

INGEZONDEN BRIEF
M. Krol:

'Van de sluiting van Sint Joachim & Anna gaan we een mooi feestje maken', zegt Inge van Eekelen, locatiemanager van het woon- en zorgcentrum in een artikel van de Stadskrant van woensdag 14 augustus 2019. Zo zal het zeker niet gezien worden door betrokkenen. Drama is wellicht ook wat zwaar aangezet, maar ligt wel dichter bij de gevoelens van de cliënten, lijkt mij.

Op de website presenteert Sint Joachim & Anna zich als veilig, sfeervol en warm en dat wordt, als je de waarderingen op een andere site bekijkt, door de meeste bewoners ook zo gevoeld. Als er al aanmerkingen worden gemaakt op de grootte van de kamer, dan is dat, uitzonderingen daargelaten, meestal door familieleden, niet door bewoners zelf die er doorgaans heel tevreden mee zijn. Vrijkomende kamers worden ook snel weer bewoond, terwijl cliënten die zich bij BrabantZorg melden toch de keuze hebben uit een aantal locaties en bij bezwaren dus geen genoegen hoeven te nemen met Sint Joachim & Anna.

Ondertussen gaat de vergrijzing verder. In 2041 bereikt die zijn hoogtepunt met 4,7 miljoen 65-plussers en dat aantal blijft vrijwel constant tot 2060 (cijfers CBS). 'Die ouderen zijn mondiger, willen zelf de regie in handen houden en zo lang mogelijk thuis blijven wonen', (is dat nu ook al niet zo?) maar zullen dat, ondanks alle thuiszorg, lang niet allemaal en altijd kunnen. Dat kan nu ook niet. Desondanks heeft BrabantZorg besloten geen nieuw woon- en zorgcentrum te bouwen maar in plaats daarvan een aantal appartementen, zonder een ruimte waar men kan samen komen voor koffie, een praatje, een spelletje, gymnastiek, enz. Kortom de hele lijst met faciliteiten onderaan op de website van Sint Joachim & Anna komt te vervallen. Het zelfstandig wonen zal zeker leiden tot meer eenzaamheid, zeker als men alleen komt te staan. Dit is toch al een toenemend probleem waar de regering aandacht voor vraagt.

'Wij gaan niemand verplichten om ergens te gaan wonen', aldus de locatiemanager. Nee, maar wel om elders te gaan wonen. De vraag blijft: waarom? Waarom moet Sint Joachim & Anna definitief dicht, als zich nog steeds nieuwe bewoners melden en het wonen en de zorg met een 7.8 worden gewaardeerd? Is dat de beteugeling van de stijgende kosten in de zorg, zoals bepleit in de brief van het Ministerie van VWS van 15-07-2013: 'Hervorming van de langdurige zorg' waarin te lezen is: 'Ouderen dienen langer thuis te blijven wonen en ontvangen zorg aan huis via thuiszorg'. Hoezo, zelf de regie houden?

Hoe groot zal die besparing - ten koste van ouderen die eigenlijk niet meer thuis willen wonen - uiteindelijk zijn als alle kosten berekend worden. Een 24/7 bemand kantoor waar de hulpvragen binnenkomen en van waaruit alle zorg gecoördineerd wordt, het 24/7 mensen beschikbaar hebben om op pad te gaan, de vele onproductieve (wacht)uren, het wagenpark met al zijn kosten dat beschikbaar moet zijn en de vele kilometers die gereden worden door de zorgverleners, eengezinswoningen die door 1 of 2 ouderen bewoond blijven, waardoor er meer nieuwe woningen gebouwd moeten worden en zo zijn er zeker nog meer posten.
Is het uiteindelijk niet goedkoper en duurzamer, wanneer mensen die graag verbondenheid willen voelen samen met anderen in een zorgcentrum kunnen wonen, waar alles rondom goede zorg gecentraliseerd is? Is dit voor het personeel niet efficiënter en fijner?

Afgezien daarvan: is het geluk van mensen in hun laatste, voor sommigen vaak moeilijke levensfase, uit te drukken in geld? En wat mag dat dan kosten? Het zou moeten zijn zoals Sint Joachim & Anna haar website afsluit: 'Mocht thuis wonen niet meer lukken, of kiest u voor beschutting waarin zorg nooit ver weg is, dan is er Sint Joachim & Anna'. Als dat in het oude gebouw niet meer van deze tijd is, dan bouwen we net als in 1982 een nieuw tehuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant