Afbeelding

Vader van Anne Faber laatste spreker TEDxVeghel

Algemeen TEDxVeghel 1.109 keer gelezen

VEGHEL | De laatste spreker tijdens TEDxVeghel op 4 oktober is een hele bijzonder. "Dat klopt maar overlopen van blijdschap kunnen we dit keer niet. We zijn terughoudend maar toch ook verheugd dat we hem een platform kunnen bieden om zijn boodschap zo breed mogelijk neer te leggen. Onze laatste spreker is Wim Faber", zegt Ellen Minkels, initiatiefneemster van de derde editie van TEDxVeghel op de Noordkade in Veghel. Wim Faber is de vader van Anne Faber. De 25-jarige Utrechtse studente Anne raakte op 29 september 2017 bij Soest vermist tijdens een fietstocht, waarna haar dode lichaam bijna twee weken later werd gevonden. Ze bleek te zijn verkracht en met opzet om het leven te zijn gebracht.

Eigenlijk heeft Wim geen introductie nodig. De naam Wim Faber is bekend en niet omdat hij erom gevraagd heeft. Integendeel. Deze bekendheid is het gevolg van een nachtmerrie die op 29 september 2017 begon. Op deze bewuste vrijdagavond raakte zijn dochter Anne vermist.
Deze vermissing hield heel Nederland in zijn greep en iedereen hield de adem in. Verschillende scenario's waren mogelijk en heel Nederland leefde mee met het gezin, de familie en de vrienden en duimden om Annes veilige terugkeer. Het allervreselijkste scenario werd echter waarheid. De dochter, zus, vriendin, collega zou nooit meer thuiskomen. Het verschrikkelijke lot van Anne kwam stapsgewijs aan het licht toen de dader werd geïdentificeerd. Snel daarna werd hij in de boeien geslagen en gearresteerd. Michael P werd na hoger beroep tot 28 jaar cel en tbs veroordeeld. Inmiddels zijn we na veel ontluisterende onthullingen en een boek bijna twee jaar verder.

Begrip
"Het feit dat Wim wil en kan spreken dwingt bij ons als organisatie ongelooflijk veel respect af. Wim geeft, net zoals de andere zeventien sprekers, zijn TED-talk in het Nederlands en om toch zo'n breed mogelijk publiek te bereiken ook een tweede talk in het Engels", licht Ellen toe. "Wim is heel erg vroeg in het proces van het organiseren van deze derde editie gevraagd. Het antwoord was nee, waarvoor we veel begrip hadden. Die reactie hebben we Wim gegeven, met de voetnoot dat we altijd een plaats vrij zouden houden voor hem, mocht hij nog van mening veranderen. En dat is gebeurd. We gaan niet in op de inhoud van zijn TED-talk. Er wordt aan zijn talk gewerkt en daar houden we het even bij", vervolgt Ellen.

Twee locaties
De organisatie gaat alle puntjes op de i zetten en begint langzaam de dagen af te tellen tot het moment dat op 4 oktober om 08.00 uur de deuren open gaan. Om daarna precies om 09.00 uur in de Koekbouw en in de Blauwe Kei te starten. TEDxVeghel wordt tegelijkertijd op deze twee locaties geopend. Het startsein in de Koekbouw, de Nederlandse zaal, wordt gegeven door Herman Molenaar, CFO Vanderlande/Toyota. Wie de opening van TEDxVeghel in theater de Blauwe Kei gaat doen, wordt later bekend gemaakt.
Negen sprekers vliegen over continenten en oceanen, de andere negen sprekers komen van minder ver. Alle achttien sprekers hebben tijd noch moeite gespaard om op 4 oktober de TED-talk van hun leven te gaan geven.

Meer informatie op: www.tedxveghel.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant