Yzze, Janne, Joost en Inden zijn druk bezig met het schilderen van het logo. Juffrouw Jorine (midden) houdt een oogje in het ziel.
Yzze, Janne, Joost en Inden zijn druk bezig met het schilderen van het logo. Juffrouw Jorine (midden) houdt een oogje in het ziel.

Spannende eerste weken op De Uilenbrink: 'Tevredenheid en trots overheerst'

Onderwijs 1.927 keer gelezen

VEGHEL | Voor de leerlingen van basisschool De Uilenbrink in Veghel is het begin van het schooljaar wat anders verlopen dan voorheen. De school op de Melisselaar 1 wordt compleet gerenoveerd en dus worden de scholieren opgevangen in acht leegstaande lokalen naast basisschool De Bunders en in het voormalig PABO-gebouw aan de Deken van Miertstraat. Het was een hels karwei met de nodige hectische momenten, maar na de eerste vier weken overheerst de trots. "Het is een geslaagde missie", aldus Marly de Jong.

Het waren spannende eerste weken. De dagelijkse leiding van de Veghelse basisschool is in handen van Marly de Jong en Kees Hoevenaars. De eerste blikt terug op de tijdelijke verhuizing. "De verhuizing is gedragen door een kleine groep medewerkers met de hulp van een aantal ouders. Daardoor kon iedereen gewoon met een gerust hart op vakantie. Er is in korte tijd veel werk verzet. Lege ruimtes met alleen een kruiwagen een paar stokken werden getransformeerd tot moderne leslokalen." De laatste week van het afgelopen schooljaar werd gebruikt om alles in te pakken en klaar te zetten. In de vakantie is er door een aantal flink doorgewerkt. "De laatste werkzaamheden zijn met zijn alle gedaan in de eerste week voordat het schooljaar begon. Het was een woelig proces, maar het is allemaal goed gekomen. De tevredenheid en trots overheerst", zegt Marly. Volgens haar hebben de kinderen op beide locaties niet heel veel meegekregen van de verhuizing. "Natuurlijk was het in het begin spannend. Een nieuw tochtje op de fiets, een ander gebouw en spullen die op andere plekken liggen. De kinderen waren echter snel gewend aan de nieuwe situatie. Ik heb bijna geen wanklanken gehoord."

Logistiek
De twee mogelijke pijnpunten waren vooral logistiek van aard. Met ingang van het nieuwe schooljaar zijn de groepen 1 tot en met 4 tijdelijk opgevangen in acht lokalen naast basisschool De Bunders en de groepen 5 tot en met 8 zijn gehuisvest in het voormalige PABO-gebouw. Voor sommige ouders houdt dit in dat hun kinderen op twee verschillende locaties naar school gaan. De Uilenbrink heeft de schooltijden aangepast om het voor de ouders logistiek mogelijk te maken om de kinderen op tijd op school af te zetten. Op de Buitendonk begint de les om 08.45 uur en in de Deken van Miertstraat om 08.30 uur. Marly: "We zijn flexibel met de starttijden. Zo worden kinderen wel eens om 08.20 uur afgezet. Dat is geen probleem. We hanteren wel strakke eindtijden (11.45 uur en 12.00 uur) zodat ouders meteen door kunnen. Het was even wennen, maar uiteindelijk lijkt het goed te behappen. Mochten ouders problemen ondervinden dan kunnen zij zich bij ons melden."

Mierenhoop
Het ophalen en wegbrengen van de leerlingen vergt aanpassingsvermogen. Van de ouders en de buurt. Vooral in de Deken van Mierstraat is het een stuk drukker dan voorheen. Marly: "Het parkeren gaat beter. Iedereen moet daarin even hun weg zoeken." Jorine van Marrewijk is inmiddels ook aangeschoven. Toevalligerwijs woont de lerares van de Uilenbrink in de Deken van Miertstraat. "De eerste week was het een beetje een mierenhoop. Iedereen wilde het gebouw zien en de docent van hun kinderen een hand geven. Het gaat inmiddels steeds beter en je ziet ook mensen even het centrum inlopen. Leuk voor de centrumondernemers."

Yzze, Janne, Joost en Inden zijn druk bezig met het schilderen van het logo. Juffrouw Jorine (midden) houdt een oogje in het ziel.

TOPklas Techniek & Natuur
Jorine is echter niet aangeschoven om het te hebben over de verkeerssituatie. Ze start op woensdag 23 oktober met iets nieuws: een TOPklas Techniek & Natuur voor kinderen uit groep 7 en 8. De school heeft er een speciaal handvaardigheid- en technieklokaal voor ingericht. "Kinderen die opvallend goed zijn in techniek en natuur, kunnen zich in de TOPklas nog beter ontwikkelen. De vijftien leerlingen zijn door ons uitgekozen. Ze krijgen in de Topklas de kans om hun creativiteit te etaleren en verder te ontwikkelen", vertelt Jorine. De TOPklas is mede in het leven geroepen om kinderen die goed met hun handen zijn te motiveren. "Je moet talent ontwikkelen. In Nederland is er juist vraag naar goed geschoold technisch personeel", stelt Marly. Jorine vult aan: "Na een korte uitleg laten we kinderen vooral praktisch aan de gang gaan. Ze leren door doen. Daarnaast gaan we op bezoek bij bedrijven zoals Vanderlande en maken we kennis met allerlei praktische beroepen." Zo komt er binnenkort een gepensioneerde metselaar langs om samen met de leerlingen te metselen en gaan we met een bioloog kijken naar bouwen in de natuur."

Suikerklontjes
Het eerste blok heet 'Bouwen en gebouwen'. Jorine legt uit wat de kinderen kunnen verwachten: "We maken onder andere het decor voor de kerstmusical en bouwen met suikerklontjes een gebouw. Waar moet je opletten en hoe maak je een stabiel bouwwerk." Jorine legt uit dat ze ook de link wil leggen met andere vakken. Een voorbeeld: "Stel je voor we gaan een tafel bouwen en moeten daarvoor spullen kopen. De kinderen weten dan wat ze nodig hebben voor één tafel, maar wat als we vier tafels maken? En wat is eigenlijk de oppervlakte van het tafelblad? Zo komt rekenen terug in de techniek- en natuurles." Ook de andere groepen binnen De Uilenbrink krijgen structureel handvaardigheid en techniekles. "Voor de groepen 4 tot en met 8 hebben we de vrijdag gereserveerd. Dat hoort bij deze impuls", besluit Marly.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant