Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel

Koninklijke onderscheiding voor twee inwoners uit Eerde

  •   550 keer gelezen

EERDE | Erwin Janssen (1967) en Elize Janssens-Smits (1967) uit Eerde hebben dinsdagavond 17 september een  Koninklijke onderscheiding ontvangen. Uit handen van burgemeester Kees van Rooij zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Er is veel waardering voor de vrijwillige werkzaamheden die het echtpaar Janssen al sinds jaren verricht voor de (Eerdse) gemeenschap. De onderscheidingen worden uitgereikt aansluitend aan de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Eerde op dinsdag 17 september bij het Airborne Monument bij de molen in Eerde.

Overzicht verdiensten Erwin Janssen
Erwin is al gedurende vele jaren een zeer betrokken vrijwilliger bij verschillende verenigingen. Zo is hij al vanaf 2003 tot en met heden bestuurslid bij het Stichting Airborne Comite´ Eerde. Binnen het Comite´ is hij buitengewoon actief rondom de organisatie van de jaarlijkse herdenkingen, het verzorgen van kennisoverdracht aan jong en oud en het bewaren van de geschiedenis voor de toekomst.

Vanaf 2001 tot en met heden is hij zo ongeveer dagelijks actief voor en bij de (Stichting) Eerdse Molen. Zo was hij als adviseur nauw betrokken bij de voorbereiding van de restauratie, was hij actief rondom de fondsenwerving en is hij inmiddels al jarenlang wekelijks in touw als molenaar. Vanaf 2005 tot en met heden is Erwin instructeur/docent/examinator bij het Brabants Gilde van Vrijwillige Molenaars. De geschiedenis van de molen is door hem uitgebreid in kaart gebracht en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog worden daarin extra belicht. Erwin is kartrekker geweest bij de totstandkoming van het Geronimomuseum dat in 2014 in de molen geopend werd en ook de uitbreiding van het museum is voor een groot deel aan hem te danken.

Erwin vindt het belangrijk dat de verhalen van de Tweede Wereldoorlog onthouden en doorgegeven worden en hij zet zich hiervoor onvermoeibaar en met veel betrokkenheid in. Zo verzorgt hij sinds 2013 in samenwerking met de Veghelse bibliotheek/Uitpunt Airborne Market Garden busexcursies waarin hij de deelnemers uitgebreid informeert over de gebeurtenissen.

Ook het verzorgen van parachutedroppings in WOII-stijl behoort tot zijn verdiensten. Van deze droppings genieten vele belangstellenden die daarmee weer kennis nemen van de gebeurtenissen van destijds. Erwin is een zevental betrokken geweest bij het WWII Airborne Demonstration Team Verenigde Staten en heeft in die hoedanigheid diverse sprongen georganiseerd. Daarnaast is hij sinds 2012 vrijwilliger bij Round Canopy Parachuting Team International, een internationaal parachutistenteam dat parachutesprongen in WOII-stijl uitvoert om hen te herdenken die in de strijd gesneuveld zijn. Vanaf 2018 is Erwin bovendien voorzitter van de Stichting Round Canopy Parachutingteam The Netherlands dat deze sprongen in Nederland organiseert.

Andere verdiensten: van 2003 tot en met 2011 voorzitter van de Stichting Gemeenschapshuis De Brink, gedurende acht jaar voorzitter van Carnavalsvereniging De Oivers, vanaf 2011 vrijwilliger bij de Werkgroep Eerdelogie die de historische van Eerde in beeld brengt.

Overzicht verdiensten Elize Janssen-Smits
In 2001 is Elize gestart als secretaris bij de Stichting Eerdse Molen, die rol vervult zij tot op de dag van vandaag. Naast de verzorging van het volledige secretariaat was zij ook actief in onder andere de fondsenwerving en is zij betrokken bij de planning van de activiteiten, de inkoop van benodigdheden en vervult zij een rol in de communicatie met andere organisaties. Daarnaast is zij vrijwel iedere zondag aanwezig in de molen als gastvrouw.

Elize vertegenwoordigt de Stichting Eerdse Molen in overleggen met bijvoorbeeld het Airborne Comite´ Eerde aangaande de jaarlijkse herdenkingen op 4 mei en 17 september en is onder andere verantwoordelijk voor de informele borrel die na deze herdenkingen in de molen gehouden wordt. Ze heeft, samen met haar echtgenoot, een groot netwerk waardoor de herdenkingen in Eerde heel bijzonder zijn en door velen enorm gewaardeerd worden. Samen met haar echtgenoot is zij zeer zorgzaam voor WOII-veteranen en zij hebben met een aantal van hen een zeer innige en liefdevolle band opgebouwd. De veteranen vinden het belangrijk dat hun verhaal verteld blijft worden en mede dankzij Elize gebeurt dat ook daadwerkelijk.
Vanaf 2012 tot en met heden is ze actief bij de Stichting Round Canopy Parachutingteam International en mede dankzij haar inzet is er in 2018 een Team The Netherlands ontstaan. Vanaf 2018 vervult zij voor Team The Netherlands de rol van secretaris.

Vanaf 2014 is Elize bestuurslid bij de Vereniging Vlagheide die bestaat uit vertegenwoordigers van verenigingen, bedrijven, initiatiefnemers en bewoners die actief zijn in en rondom De Vlagheide. Het doel van deze vereniging is onder andere het ontwikkelen van gezamenlijke projecten op de Vlagheide.

Meer berichten