Afbeelding

Plaatsgebonden

Column Column Hans van der Wijst 1.677 keer gelezen

Kwam het doordat ons huis enkele weken in de steigers stond en het huisnummer zelfs even van de gevel verwijderd was? Moet haast wel. Is er misschien sprake geweest van een overijverige postbode met overmatig gevoel voor eigen initiatief? Zou kunnen. Zo van: geen huisnummer, dan geen gemeentelijke postbezorging? Is mogelijk. Heb er in ieder geval dágen over geprakkezeerd, in mijn bivak bij de voordeur. Zelfs nadát mijn huisnummer terug hing (en ditmaal overdréven groot) plofte er niks gemeentelijks op mijn deurmat. Niks enquête waarin mij gevraagd wordt wat ik vind van mijn buurt! Bij 19.000 andere Meierijstadse gezinnen blijkbaar wel, maar bij mij níet!
Waaróm niet? Denk je als columnist verdorie bijna twintig jaar mee met het wel en wee van onze continue veranderende gemeente, negéren ze je gewoon als het er werkelijk toe doet! Dat ie eveneens online kan worden ingevuld kon mijn irritatie niet verhullen. Heb daar trouwens ook geen mailtje over gehad. Ga ik dus niet doen. Dûh!

Het woord 'buurtonderzoek' boeit me echter mateloos. Behalve de enkel- en meervoudsvorm 'buurt-buurten' heeft 'buurten' in het Meierijstads ook nog een andere betekenis: lekker met elkaar kletsen. Al 'buurtend' op de hoogte zijn van wat er speelt in je buurt. Het is erg belangrijk dat buurten op een passende wijze samengesteld worden. Voor de leefbaarheid, maar vooral ook sociale samenhang. Teveel van hetzelfde in één buurt is nooit goed. Dat laatste is in onze buurt niet het geval. Ik had in die enquête dan ook graag willen aangeven dat ik in een prettige buurt woon.

Vervolgens lees ik in een week vol uiterst vreedzame Market Garden activiteiten de bijna oorlogszuchtige mededeling dat de raad van Meierijstad besloten heeft dat villawijk Scheifelaar II niet in aanmerking komt voor sociale huurwoningen. Oef!

Ik dacht aan verder groeiende kloven tussen arm en rijk, ophaalbruggen, muren, cameratoezicht, bewakingsdiensten. Het grote gebrek aan goedkope woningen, lange wachtlijsten. Aan jongeren die steeds langer thuis moeten blijven wonen. Aan ouderen die nauwelijks kleiner kunnen gaan wonen. Moet onze gemeenteraad daar niet óók aan denken? En de wethouder van volkshuisvesting dan? Is Rik Compagne van coalitiepartij HIER misschien van HIER NIET? Wat is er toch zo moeilijk aan het bouwen van kleine(re), sociale huurwoningen? Groot geld dat dwars ligt? Het woord 'sociale' kan ik trouwens beter weglaten. Onze gemeenteraad lijkt dat woord onvoldoende te kennen. Wel in de betekenis van…plaatsgebonden…

P.s.
Dacht ook aan ma Flodder…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant