Het college streeft naar meer groene speelvoorzieningen zoals in het Veghelse Julianapark.
Het college streeft naar meer groene speelvoorzieningen zoals in het Veghelse Julianapark.

Meierijstad krijgt minder, maar betere speelplekken

Algemeen 1.353 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad brengt de komende jaren het aantal speelplekken terug van 218 naar circa 180. Het college wil minder, maar betere en grotere speelplekken en daarom moeten er dus een aantal verdwijnen.

De gemeente Meierijstad vindt buiten spelen, speelherinneringen en avontuur beleven onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom heeft het college een speelvisie opgesteld. De visie geeft volgens het gemeentebestuur richting aan een evenwichtigere verdeling van de speelvoorzieningen over de wijken en dorpen in Meierijstad. Een die past bij de toekomstige samenstelling van de bevolking. Ook streeft het college naar meer groene speelvoorzieningen zoals in het Veghelse Julianapark. "Door de verwachte afname van het aantal kinderen in Meierijstad zijn de komende jaren ook minder speelvoorzieningen nodig", laat wethouder Harry van Rooijen weten.

'Wipkippen'
Meierijstad telt nu 218 speelplekken met in totaal ongeveer 1020 speeltoestellen. Alle speeltoestellen zijn in kaart gebracht. Van type toestel, leeftijdscategorie, ouderdom tot staat van onderhoud. Het college wil het speelaanbod een kwaliteitsimpuls geven door 60 bestaande plekken om te vormen tot wat minder maar grotere speelplekken in een wijk of dorp. 30 speelplekken worden ingericht als sport- en ontmoetingsplek. Ook wordt gestreefd naar meer natuurlijke speelplekken. De kleine speelplekken, waar maar één of twee speeltoestellen staan, worden de komende jaren samengevoegd tot centrale speelplekken. "Deze kleine speelplekken met bij wijze van spreken twee 'wipkippen' worden vaak nauwelijks gebruikt. Kinderen willen wat grotere speelplaatsen. Het is overigens niet zo dat een wijk zonder speelplek komt te zitten. Daar houden we uiteraard rekening mee", verzekert Van Rooijen.

Kwaliteit
Alle bestaande speelplekken zijn uitgewerkt in wijkkaarten per dorp en wijk. Binnenkort kunnen inwoners de kaarten raadplegen op de gemeentelijke website. "De keuzes worden gemaakt in overleg met kinderen en bewoners van de betreffende wijk of kern. Het aantal speelplaatsen neemt dus af, maar de kwaliteit neemt toe. We gaan dit de komende jaren uitrollen", belooft de wethouder.
De speelvisie staat in november op de agenda van de gemeenteraad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant