Een prachtig sfeerbeeld van wachtende Nederlandse soldaten tijdens de mobilisatie, door Johan van Eerd in 1939 vastgelegd.
Een prachtig sfeerbeeld van wachtende Nederlandse soldaten tijdens de mobilisatie, door Johan van Eerd in 1939 vastgelegd.

Groot fotodoek gestolen: 'Een mooie foto dus ik snap het, maar we willen hem toch graag terug'

Opmerkelijk 2.317 keer gelezen

VEGHEL | Een van de drie grote doeken, die ter gelegenheid van Operatie Market Garden, waren opgehangen bij de afslag naar Mariaheide is ontvreemd. De heemkundekring Vehchele wil het doek van 4x2 meter met een foto van Johan van Eerd graag terug. "We hebben geen idee waar het doek is gebleven", zucht Bernard Vissers, voorzitter van de heemkundekring Vehchele.

Bij de afslag naar Mariaheide liggen de zwarte tie-rips in het platgetrapte gras. De driehoek van bouwhekken staat er nog, maar het grote doek van 4x2 meter is verdwenen. Bernard staat er wat onthutst bij.

Het fotodoek met daarop deze foto van Johan van Eerd is gestolen.

In samenwerking met de erven van Johan van Eerd en de gemeente Meierijstad zijn er aan de invalswegen grote foto's van Operatie Market Garden als blikvanger opgehangen. Nu de herdenking voorbij is, zou Bernard de foto's ophalen. Die van de Corridor en van de Erpseweg liggen al in zijn auto, maar hier waar de mensen vanaf Uden via de A50 Veghel inrijden, is de foto op billboardformaat verdwenen. "Kennelijk spreekt de foto en het formaat zo tot de verbeelding dat iemand heeft besloten om hem mee te nemen. Het is een mooie foto dus dat snap ik wel, maar de heemkundekring is eigenaar en wil deze graag terug hebben", vertelt Bernard.

'Niet de bedoeling'
Vehchele hield vorige week een expositie in de Hoofdstraat. Er kwamen veel bezoekers op af. "Mooi dat mensen er zo door geboeid zijn, dat de belevenissen uit die tijd weer herleven. Dat is precies wat een heemkundekring graag doet. Dat die interesse ertoe leidt dat mensen de grote blikvangers gaan meenemen, is echter niet de bedoeling", aldus Bernard.
Enig idee waar de poster met daarop de gemobiliseerde soldaten op Markt in 1939 is gebleven, mag dat doorgeven aan het secretariaat van de heemkundekring via 0622457157. "Wie echt geboeid is door de geschiedenis en het erfgoed van Veghel kan altijd lid worden van heemkundekring Vehchele en daarmee het werk steunen van vele vrijwilligers", voegt Bernard nog toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant