Het team achter wijkvereniging en wijkgebouw De Spil. Staand: Piet, Wil, Ton en Hans van Zandvoort. Zittend: Yvon, Nathaly en Marion.
Het team achter wijkvereniging en wijkgebouw De Spil. Staand: Piet, Wil, Ton en Hans van Zandvoort. Zittend: Yvon, Nathaly en Marion.

De Spil wil halve ton voor metamorfose wijkgebouw: 'Ik ga niet aan een dood paard trekken'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Wijkvereniging De Spil heeft ambitieuze plannen. Het eerste grote doel is het opknappen van het wijkgebouw op de Bunders 5 in Veghel. "We hopen op een financiële bijdrage van de gemeente, anders gaat het hele feest niet door", aldus voorzitter van de wijkvereniging Hans van Zandvoort.

"Wij hebben een bereik van zo'n 4000 huishoudens. Het wijkgebouw moet een plek worden waar iedereen terecht kan. Een algemene huiskamer voor de hele wijk. Op den duur willen we zo de vereenzaming aanpakken en nog meer evenementen organiseren voor de jeugd. Denk aan spelletjesmiddagen, rommelmarkten en vele kinderactiviteiten zoals knutselmomenten."

Geen aantrekkelijke locatie
Als pilot zijn Hans en de mede-vrijwilligers gestart met een inloopmiddag op dinsdag. Tussen 14.00 uur en 17.00 uur staan de deuren van het wijkgebouw open voor leden en niet-leden. "Onze gastheer en gastvrouw vinden het leuk om kennis te maken met onze wijkbewoners. Er zijn vele activiteiten mogelijk, maar gewoon een praatje maken mag ook. Mochten mensen leuke ideeën hebben of graag iets willen organiseren dan zijn ze van harte welkom. Samen met het bestuur gaan we dan kijken wat er mogelijk is", vertelt Hans terwijl hij een rondje door het gebouw wandelt. Voordat dit allemaal gaat lopen, moet er volgens Hans eerst eens grondig gekeken worden naar de staat van Wijkgebouw De Spil. "Ons verenigingsgebouw stamt uit de jaren 80 en is flink verouderd. Op dit moment is het geen aantrekkelijke locatie. Wij willen zowel de binnen- als de buitenkant flink onder handen nemen."

'Dood paard'
Hans is anderhalf jaar geleden ingestapt als nieuwe voorzitter van de wijkvereniging. Samen met de rest van het bestuur en de gastheren- en vrouwen wil hij het professioneel aanpakken. "Ik ga niet aan een dood paard trekken. Er moet wat veranderen. Het wijkgebouw ziet er nu niet uit en De Spil is totaal niet zichtbaar. De muren en vloeren moeten worden vernieuwd en het wc-blok is helemaal verouderd. Dat kan echt niet meer. Verder willen we het gebouw beter zichtbaar maken. Het moet De Spil 2.0 worden."

50.000 euro
De wijkvereniging heeft ongeveer 50.000 euro nodig om het wijkgebouw, wat dezelfde naam draagt als de wijkvereniging, flink te restylen. Ze doen een beroep op de gemeente. "Het gebouw is van de gemeente. Wij hopen dat zij ons steunen. Het geld hebben we echt nodig. Het is een ondiepe diepte investering. En als je de jaarrekening van de gemeente bekijkt dan kan die 50.000 euro er toch ook nog wel vanaf. We vragen niet het onmogelijke", lacht Hans. Mochten er investeerders geïnteresseerd zijn om een financiële bijdrage te doen dan mag dat uiteraard ook.

Aan ambitie geen gebrek bij het team achter Wijkvereniging De Spil.

Aan ambitie geen gebrek bij Hans. "Er is hier veel mogelijk, maar de meeste mensen weten dat niet. Het allerbelangrijkste is dat we eerst iets aan De Spil doen. Ik hoop de werkzaamheden eind september 2020 af te ronden. Daar hebben we naast geld ook 'handjes' voor nodig. Dus mocht je je geroepen voelen om te helpen. Alleen samen gaat dit lukken", besluit de voorzitter van de wijkvereniging.

Meer informatie over Wijkvereniging De Spil en het verenigingsgebouw is te vinden op: www.despilveghel.nl. Op Facebook zijn ze ook volop actief.

Meer berichten