Afbeelding

Thrillerig

Column Column Hans van der Wijst 2.177 keer gelezen

Ik lees graag thrillers. Boeken waar je in gezogen wordt en nauwelijks weg kunt leggen. Liefst met onverwachte afloop. Ook tijdens het lezen van krantenartikelen ervaar ik dat wel eens. Zo trokken de journalisten Angelique Kunst en Pim Dikkers me afgelopen zaterdag een bijna ongelooflijk verhaal in het Brabants Dagblad (19-10) binnen. Wat bleek? De hoofdpersoon was een rasechte Veghelse! Ik dacht/denk haar ergens van te kennen. Nieuwsgierigheid en sensatiezucht namen de overhand. Plus groeiende, thrillerige verbazing. Over wie het ging? Rian van Rijbroek.

Al lezende kreeg ik Mata Hari-achtige gedachten. Mata wie? Margaretha Geertruida Zelle vertrok in 1902 naar Parijs, trad op in een circus, verdiende bij als schildersmodel en danste zo exotisch dat ze uiteindelijk beroemd werd. Een bericht uit die tijd: 'Ze maakte, om haar spilzucht de vrije teugel te kunnen laten, de rijken tot haar slachtoffers en kende geen scrupules om haar ijdelheid, haar honger naar weelde en al haar impulsen te bevredigen'. Ze verkeerde in de hoogste politieke, militaire en politiekringen. Beweerde zelfs geheim agente te zijn voor de Franse militaire geheime dienst. Had relaties met veel hoge militairen. Mata Hari werd uiteindelijk door de Fransen schuldig bevonden aan spionage en gefusilleerd. Mata Hari zou later het archetype worden van de femme fatale.

En dan Regina Magdalena Johanna van Rijbroek: groeide op in Veghel, werkte bij de Rabobank Erp en de afdeling financiën van de gemeente Berlicum. Daarna wordt haar cv uiterst vaag. Werkgevers waarvoor ze beweert gewerkt te hebben ontkennen dat, willen niets met Van Rijbroeks verhaal te maken hebben of melden dat 'deze dame' ze geld heeft gekost. Van Rijbroek kwam in Nieuwsuur en de Telegraaf als (zelfbenoemd) cyberexpert. Daar werd journalistieke schande van gesproken. Publiceerde samen met oud-politicus Willem Vermeend een boek over cybersecurity dat uit de handel werd genomen vanwege plagiaat. Vervolgens palmt ze Nederlands succesvolste ict-ondernemer en multimiljonair Gerard Sanderink privé en zakelijk in. Verder brengen haar zogenaamde contacten met geheime diensten menig hoofd op hol. Voor zover bekend heeft Van Rijbroek er louter over gefantaseerd.

Wie mensen als Vermeend en Sanderink om haar vinger weet te winden moet over kwaliteiten beschikken. Is het niet als beveiligingsexpert dan toch als verleidster. Rian lijkt knalhard te kunnen liegen, heeft veel fantasiekennis en weet juridische stappen handig te omspringen.

Als hier geen spannend boek in zit! Of een film over onze eigen Veghelse Rian van Rijbroek en de in-haar-hoofd-rollen! Word er nu al thrillerig van…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant