Alleen het stukje vanaf het rode paaltje tot aan de Vorstenbosscheweg is voorzien van wegmarkering. Te weinig volgens sommigen.
Alleen het stukje vanaf het rode paaltje tot aan de Vorstenbosscheweg is voorzien van wegmarkering. Te weinig volgens sommigen.

Onvrede over verkeerssituatie: 'Ik laat mijn dochter niet meer fietsen'

Algemeen 3.985 keer gelezen

VEGHEL | Er fietsen iedere dag veel mensen rondom het Prins Willem Alexander Sportpark, het Geerbos, Het Zwijsen College en de Geerbunders. De wegmarkering ontbreekt daar op een aantal plaatsen. Dit tot onvrede van een aantal omwonenden.

Het probleem is aangekaart bij de gemeente en ook de Stadskrant Veghel stuurde een aantal vragen over de verkeerssituatie naar de gemeente. De gemeente heeft daarop actie ondernomen en een klein stukje fietspad voorzien van wegbelijning. Niet voldoende vindt een omwonende. "Afgelopen jaar is mijn dochter van vijf jaar tot zes keer toe van de fiets gereden door schoolgaande jeugd. Dit is gemeld bij de politie en de gemeente. Nu is er eindelijk iets gebeurd, maar de wegbelijning is maar op een klein gedeelte aangebracht. Daar ben ik blij mee, al hoop ik dat het deel bij het Zwijsen College en de Geerbunders ook wordt aangepakt. Heel dat stuk moet verbeterd worden", vertelt de man.


De wegmarkering loopt tot en met het rode paaltje. 

Hij weet niet bij wie hij nog kan aankloppen. "Er is wel een werkgroep die zich bezighoudt met de weg bij het sportpark en het Zwijsen en er is een project betreft een fietssnelweg die door het Geerbos gaat lopen. Alleen voordat dat allemaal op papier staat en uitgevoerd is, zijn mijn kinderen al volwassen."

Veiligheid
De gemeente Meierijstad reageert kort. Ze lijken niet veel reden te zien voor verdere acties. "Een van onze verkeersmedewerkers heeft naar aanleiding van een melding de situatie ter plekke bekeken en beoordeeld op veiligheid. Ook is er overleg geweest met de melder. Afgesproken is dat er een markering/wegbelijning aangebracht wordt en het groen gesnoeid wordt. Hiermee zou de situatie voldoende overzichtelijk en daarmee veilig zijn. Onze buitendienst heeft de genoemde werkzaamheden inmiddels uitgevoerd", aldus een woordvoerder.

Belachelijk
De omwonenden zijn het niet eens met de gemeente. Zij vinden het onvoldoende veilig en zien de bui al hangen. "De gemeente reageert iedere keer zo. Ik moet blij zijn met een paar extra lijnen die de jeugd eraan herinnert dat er tegenliggers kunnen komen en ze weten hoe breed ze kunnen fietsen. De tijd die ze daarvoor hebben genomen, is belachelijk lang geweest. Ik heb meerdere meldingen gedaan, meerdere malen moeten bellen en ik kreeg of geen reactie of werd afgescheept met 'het is doorgegeven'. We zijn een jaar verder en een duidelijk antwoord krijgen we niet."


'Wanneer er sprake is van een fietspad voor fietsverkeer in twee richtingen brengen we de midden markering aan', aldus de gemeente. 

Na enig aandringen komt de gemeente alsnog met een verklaring. "Wanneer er sprake is van een fietspad voor fietsverkeer in twee richtingen brengen we de midden markering aan om duidelijk te maken dat de fietser fietsers uit tegenovergestelde richting kan verwachten. Dat verklaart dat de aanpassing beperkt is gebleven tot dat gedeelte van de verharding waar het alleen fietspad is. Voor verhardingen waar, behalve fietsers ook auto's komen, hanteren we namelijk andere regels." De omwonenden hopen dat er toch iets geregeld kan worden.

Overlast
Ook de snoeiwerkzaamheden roepen vragen op bij de buurt. De gemeente heeft onlangs gesnoeid. "De hele zomer hebben overhangende takken en bosschages voor overlast gezorgd, ondanks meerdere meldingen. Er zijn vijf kinderen aangereden in een tijdsbestek van vijf maanden. Dan zou je toch zeggen dat er spoed bij gebaat is of neemt de gemeente hier geen enkele verantwoordelijkheid voor? Men hoeft maar één keer ongelukkig te vallen bij zo'n aanrijding en het is foute boel."


De buurt wil meer. 

De gemeente zegt bij meldingen altijd te gaan kijken. "De verkeersveiligheid mag niet in het geding komen. Als we constateren dat daarvan sprake is, plegen we extra onderhoud", aldus een woordvoerder. Omwonenden voelen zich desondanks niet serieus genomen: "Volgens mij gaat het hier om simpele dingen zoals snoeien en wegbelijning. Er zijn meerdere gezinnen in de buurt die de situatie onveilig vinden en daarom hun kind met de auto naar school brengen in plaats van zelf te laten fietsen ", besluit een omwonende.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Alleen het stukje vanaf het rode paaltje tot aan de Vorstenbosscheweg is voorzien van wegmarkering. Te weinig volgens sommigen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant