Peter Postma, Rob Jetten en Hans de Jong.
Peter Postma, Rob Jetten en Hans de Jong.
+ FOTO'S

Deuren naar praktisch techniekonderwijs open: 'We zijn klaar voor het onderwijs van nu én morgen'

Algemeen 1.465 keer gelezen

VEGHEL | De praktijklocatie van De Leijgraaf én Bouwmensen op de Muntelaar in Veghel is vrijdag feestelijk geopend door Rob Jetten, fractievoorzitter van de D66 en zoon van een oud-Leijgraaf medewerker. In de afgelopen maanden is het pand grondig verbouwd en uitgebreid om de toenemende regionale vraag naar goed opgeleide bouwprofessionals op te kunnen vangen.

Rob Jetten vond het een leuk weerzien met het dorp (Veghel) waarin hij is geboren. Volgens de fractievoorzitter van D66 is ROC de Leijgraaf een voorloper en voorbeeld voor de rest van Nederland. "In de rest van het land hoor ik mooie verhalen over dat het belangrijk is dat het onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar komen. De opleidingen moeten goed aansluiten bij de banen van de toekomst. Wat ik het mooie vind aan deze combinatie van Bouwmensen en De Leijgraaf is dat dat hier al tientallen jaren gebeurd", aldus Jetten.

Machinepark
Binnen de praktijklocatie leiden Bouwmensen en De Leijgraaf de metselaars en timmermannen van de toekomst op. Ook krijgen studenten interieurbouw praktijklessen in dit pand. "Met het vernieuwde machinepark in deze praktijkruimte zijn we helemaal klaar voor het onderwijs van nu én morgen. Wat is het mooi dat we dit samen met de bouwbedrijven uit onze regio hebben kunnen realiseren. Ik ben supertrots op deze samenwerking", vertelt Leijgraaf directeur Hans de Jong.

Bouwcrisis
Voor de bouw zijn het spannende tijden. De stikstof lijkt een nieuwe bouwcrisis in te leiden. Ondanks de feestelijke stemming vielen begrippen als, stikstof, CO2-uitstoot, PREFAB en PFAS meerdere malen. Jetten: "De jonge mensen die hier worden opgeleid zijn harder nodig dan ooit. We hebben in Nederland de komende jaren de ambitie om 75.000 woningen per jaar te bouwen. Ieder jaar willen we tientallen wijken van het Gronings gas af hebben. Dat betekent huizen isoleren, huizen vernieuwen, huizen moderniseren, maar ook onze woningen op een hele andere manier bouwen. We hebben een economisch systeem waarin we te veel dingen uitstoten die slecht zijn voor het milieu en onze volksgezondheid."

Oplossing
De geboren Veghelaar ziet een belangrijke rol voor de bouw in het opnieuw inrichten van de economie. "De bouw is niet onderdeel van het probleem, maar een groot onderdeel van de oplossing. Er zijn heel veel technieken die beschikbaar zijn en snel ingezet kunnen worden. Er zijn andere isolatietechnieken en woningen kunnen energie produceren in plaats van gebruiken. Bedrijven zoeken jonge mensen die morgen kunnen beginnen om het bedrijf klaar te stomen voor de bouw die de komende jaren nodig is. Deze plek in Veghel kan daar een grote bijdrage aan leveren."

Open dag
Op vrijdag 15 november opent De Leijgraaf om 15.00 uur haar deuren voor bezoekers tijdens de jaarlijkse open dag. Tijdens deze open dag worden er rondleidingen in deze praktijklocatie gegeven en kunnen bezoekers met studenten in gesprek gaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant