Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg (Foto: Renate Beense).
Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg (Foto: Renate Beense). Foto: Renate Beense

Hoe Hollands is Meierijstad eigenlijk?

Kunst en cultuur 1.254 keer gelezen

VEGHEL | In de voorstelling Dit Is Meierijstad, die op donderdag 7 november in De Blauwe Kei in Veghel te zien is, gaan Marcel van Roosmalen, Jan Dirk van der Burg en Roelof de Vries op zoek naar de Nederlandse volksaard in het algemeen en die van de inwoners van Meierijstad in het bijzonder. De show is onderdeel van een onderzoek dat de drie door heel Nederland voert. "Koningin Máxima zei ooit dat ze na zeven jaar in ons land de Nederlandse cultuur nog steeds niet kent. Maar ja, die komt alleen op strak-geregisseerde feestjes. Wij staan straks in Cuijk, Goor en Veghel. Dat is pas onderzoek doen", aldus de drie heren.

We kennen Marcel van Roosmalen van zijn columns in NRC, zijn Korte Corner in Studio Voetbal en cynische blik op het leven. Roelof de Vries, die vorige zomer De Slimste Mens van Nederland werd, is presentator bij NPO Radio 1 en gastheer tijdens de voorstelling. Jan Dirk van der Burg vervult sinds september vorig jaar het ambt van Fotograaf des Vaderlands en heeft een wekelijkse fotorubriek in Volkskrant Magazine.


Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg (Foto: Renate Beense).

Spiegel
Tijdens de voorstelling in Veghel proberen de heren antwoord te vinden op de vraag: Hoe Hollands is het hier? "Het is voor iedereen wel eens goed wanneer iemand ze een spiegel voorhoudt," zegt Roelof de Vries. Hij vervolgt: "Want misschien zegt het feit dat we allemaal dezelfde boeddha in de tuin hebben staan of de populariteit van Tineke Schouten wel meer over ons dan een onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau."

Lokale zanger
Marcel van Roosmalen vult aan: "Ik lees stukjes voor over het menselijk tekort. Roelof is de aimabele gastheer met de warme, bulderende theaterstem. Jan Dirk laat ons met zijn foto's naar onszelf kijken." Volgens De Vries is zijn collega heel Hollands: "En als het lukt is er iedere avond een lokale zanger. Dat wil Marcel graag. Je zou het niet zeggen, maar die leeft voor de volksmuziek. Volksmuziek en zijn Jan Jans en de Kinderen-verzameling. Ook heel Hollands."


Ties van Dooren, hoofdredacteur van Stadskrant Veghel en Kliknieuws, is donderdag te gast.

Zwarte kant van Nederland
Iedere voorstelling ontvangen de mannen ook een aantal lokale gasten die de heren helpen bij hun onderzoek. In Veghel is dat Ties van Dooren, hoofdredacteur van deze krant, en Lica van Liempd. Zij vertegenwoordigt Veghel volgend jaar op de Boerinnenkalender. Van Roosmalen: "Voeg daar nog muziek aan toe, interactie met het publiek, scherpe observaties over de zwarte kant van Nederland en je begrijpt dat menig cabaretier zijn vingers zou aflikken bij zo'n voorstelling."

Ties van Dooren, hoofdredacteur van Stadskrant Veghel en Kliknieuws, is donderdag te gast.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant