Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Column Hans van der Wijst

Marktluifeldakgezwam

  •   keer gelezen

Zaterdagochtend, voorpagina regionaal dagblad: 'Is dit een zonnescherm? Nee, dus het moet maandag weg zijn'. Lettergrootte en het woord 'zonnescherm' dikgedrukt duidden op een serieuze aangelegenheid. Op de bijbehorende foto is Fellows & Friends-uitbater Jaap van Herwaarden wat aan het doen op zijn op dat moment nog overdekte terras. Ik ging er eens goed voor zitten…

Een best wel innovatieve café-ondernemer doet zijn best om Veghels centrum nog wat meer te laten bruisen en besluit zijn terras te overdekken. Zodat zijn gasten ook in regenachtige omstandigheden droog buiten zitten en van het fraaie Markplein kunnen genieten. Scheelt bovendien gesjouw op zijn terras met die grote, lompe parasols. Daar kun je ook wel onder zitten bij regen, maar dan zit er altijd wel iemand verkeerd en hemelwater in je nek voelen kletsen, dat wil je niet. Niet als gast, maar zeker niet als ondernemer. Natte gasten drinken minder volgens niet betrouwbare bronnen.

Echter…droog zitten blijkt iets héél anders dan uit de zon gehouden worden. De gemeente concludeerde derhalve dat Jaap geen zonnescherm had geplaatst, maar een overkapping. Ik denk terecht. Ziet iedereen. Maar om dan gelijk in de media met van die spierballentaal uit te pakken ('het moet maandag weg zijn'), is voor mij onbegrijpelijk. Evenals voor half Veghel. Verontwaardiging alom! Reken maar dat er zondag tijdens en na de Krollenloop opstandige mensen onder Jaaps overkapping zijn gaan zitten! Protestdrank smaakt prima, volgens niet betrouwbare bronnen.
Vanwege die gemeentelijke grootspraak toog ik maandagochtend naar de Markt! Wilde met eigen ogen zien of er gehandhaafd werd! Huh!? Geen Jaap met gereedschap aan de slag om zijn afdak te verwijderen? Geen gemeentelijke afbraaktroepen! Ook op dinsdagochtend stond het nog fier overeind. Typisch Nederlands! Hard roepen dat er regels zijn, maar niemand die ze uitvoert of uit dúrft te voeren. Of zou Jaap zondag zoveel geld hebben verdiend dat ie boetes vol zelfvertrouwen op zijn deurmat ziet ploffen? Zijn er misschien ambtenaren wat voorbarig geweest en inmiddels tot bezinning gekomen? Is de gemeente in overleg met Jaap? Ik hoop het.
Wat mij betreft mogen alle kroegen aan de Markt een overkapping bouwen, uiteraard wel een beetje passend in het geheel. Of dat allemaal 'historisch verantwoord' moet passen? Mwoah. Daar heeft de gemeente de afgelopen decennia ook nauwelijks rekening mee gehouden. Wel sámen tot een oplossing komen, desnoods met wat decorbouwhulp. En…geen zijwandjes onder die overkappingen tussen de kroegen om onderlinge verbondenheid te benadrukken!

Volgende week Wiekslaggezwam!...

Meer berichten