De horeca wil goed opgeleid en ambitieus personeel voor de regio behouden.
De horeca wil goed opgeleid en ambitieus personeel voor de regio behouden.

'Wat is er nu mooier dan het regionale talent voor deze regio behouden'

Algemeen 540 keer gelezen

VEGHEL | Een vijfentwintigtal regionale horecabedrijven heeft de intentie uitgesproken om samen met het Fioretti College én De Leijgraaf de vakmensen van de toekomst op te gaan leiden. De aanwezigen onderstreepten de grote behoefte aan goed opgeleid personeel en benadrukten door het ondertekenen van een intentieverklaring dat zij hier hun rol in willen vervullen.

De horeca in de regio floreert en de werkeloosheid is lager dan ooit. Dat zijn prachtige ontwikkelingen, maar ze hebben ook een keerzijde: de arbeidsmarkt staat flink onder druk en de regionale horeca kampt met een toenemend tekort aan goed geschoolde medewerkers. Daarnaast trekken jongeren weg uit de regio en vinden zij een baan in één van de grote steden.

Kansen in de regio
Een gemiste kans als je naar de horeca in de regio Meierijstad en Uden kijkt. "Er zijn hier ontzettend veel mooie horecabedrijven om de hoek", aldus Leijgraaf-directeur Hans de Jong. Hij vervolgt: "Deze bedrijven schreeuwen om goed opgeleid en ambitieus personeel. Daarnaast zijn ze ook nog bereid om samen met het onderwijs de opleidingen vorm te geven. Dit alles komt ten goede van de toekomstige studenten. Zij mogen proeven aan verschillende bedrijven en het onderwijs wordt super praktisch op de wens van de student én de bedrijven ingericht."
Samen met de bedrijven zien het Fioretti College en De Leijgraaf zich als de kweekvijver voor het regionale talent. "Wat is er nu mooier dan het regionale talent voor deze regio behouden? We hebben hier tal van voorbeelden van. Het is belangrijk dat we deze kansen benutten. We hebben nu met z'n allen een mooie eerste stap gezet", vult Fioretti-afdelingsdirecteur bovenbouw Juliën Koog aan.

Keuken
In de komende periode gaan de twee scholen samen met de bedrijven onderzoeken hoe het onderwijs eruit gaat zien en hoe ze van elkaars expertise gebruik kunnen maken. In het schooljaar 2020-2021 worden op de locaties van het Fioretti College en De Leijgraaf in Veghel de twee nieuwe opleidingen Zelfstandig werkend kok en Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw aangeboden. Geïnteresseerden kunnen tijdens de Open Dag van De Leijgraaf op 15 november vanaf 15.00 uur een kijkje in de keuken komen nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant