De boot van Sinterklaas wordt begeleid door een kleine vloot van vier schepen, waarop allerlei soorten pieten staan.
De boot van Sinterklaas wordt begeleid door een kleine vloot van vier schepen, waarop allerlei soorten pieten staan.

Sint met meer dan 200 Pieten, waaronder een glutenvrije, naar Veghel

Algemeen 1.516 keer gelezen

VEGHEL | Meer dan 200 Pieten vergezellen Sinterklaas zondag 17 november bij zijn intocht in Veghel. Daags na de landelijke intocht in Apeldoorn meert de kindervriend om 13.30 uur met zijn privéschip 'de Spanje' aan in de haven van Veghel. Vele duizenden kinderen zwaaien daar met splinternieuwe 'Welkom Sint in Veghel'-vlaggetjes naar de goedheiligman.

De boot van Sinterklaas wordt begeleid door een kleine vloot van vier schepen, waarop allerlei soorten pieten staan. Voor de veiligheid van de pieten en de kinderen reist ook de speciale PietenReddingsBrigade (PRB) mee. Om de binnenkomst van de Sint goed voor te bereiden zijn er vanaf 12.45 uur allerlei activiteiten in de havenkom. De presentatie is weer in handen van Eileen Goes. Samen met de kinderen zingt zij liedjes, volgt ze de gebeurtenissen in de haven en wordt er reikhalzend uitgekeken naar de Sint.

Allerlei Pieten
In Veghel heeft de intocht van Sinterklaas nog niets van zijn oude glorie ingeboet. De ontvangst is traditiegetrouw groots. Op de boten bevinden zich allerlei soorten Pieten. Er zijn motor-, fiets-, vendel,- skate-, strooi-, samba-, schmink-, EHBO-, kado-, vlaggetjes- en pakjespieten en nog veel meer. Natuurlijk klinkt er veel muziek vanaf de boten. Ook Sints huiskamerorkest 'De Frisselnoten' is weer van de partij. Om het publiek vooraf in de Hoogstraat te vermaken klinken er Sint-deuntjes uit een heus nostalgisch draaiorgel. Voordat de Sint voet aan wel zet, wordt hij verwelkomd door de voorzitter van het Sint Nicolaas-comité, Mies Jonkers. Aan de Zuidkade stapt de kindervriend op zijn trouwe schimmel Amerigo voor een ritje naar de Markt. De route loopt via de Hoogstraat naar de Markt. In de kleurrijke stoet rijden onder meer Motorpieten, Voetbalpieten, Fietspieten, Acrobatenpieten, Skatepieten, Pieten op quads én de Snoeppieten mee.

Glutenvrije Piet
Tijdens de Veghelse intocht loopt ook dit jaar een Glutenvrije Piet mee. Zij voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije kruidnoten. Voor kinderen die een glutenvrij dieet volgen is het Sinterklaasfeest vaak niet zo'n groot feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). Dankzij de Glutenvrije Piet worden er aan deze kinderen glutenvrije, lactosevrije, melkvrije en tarwevrije kruidnoten uitgedeeld. De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Je herkent de Glutenvrije Piet aan het Glutenvrije Piet logo en de fel groene tas met speciale glutenvrije en lactosevrije kruidnoten.
Op het bordes van Het Raadhuis wordt de Spaanse bisschop rond 15.30 uur officieel verwelkomd door wethouder Harry van Rooijen. Vervolgens gaat de goedheiligman naar de tent om handjes te schudden. De Pieten, Pietenbands, een draaimolen en treintje op rails zorgen ondertussen voor het vermaak. Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 9 jaar krijgen een (gratis) traktatie tegen afgifte van het bonnetje dat ze bij de huis-aan-huis-collecte hebben gekregen. Het zakje snoep kan worden afgehaald bij de speciale kraam op de Markt. De bonnetjes zijn tegen een geringe vergoeding ook te koop op de Markt. Om 17.00 uur zijn de activiteiten afgelopen en gaat Sint uitrusten van alle belevenissen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant