De variabele tarieven, denk aan de lediging van de zwarte kliko, blijven volgend jaar hetzelfde.
De variabele tarieven, denk aan de lediging van de zwarte kliko, blijven volgend jaar hetzelfde.

Inwoners Meierijstad gaan meer betalen voor afval

Algemeen 5.667 keer gelezen

VEGHEL | Huishoudens in de gemeente Meierijstad zijn in 2020 21 euro meer kwijt aan afvalstoffenheffing. De vaste kosten gaan van 120 euro naar 141 euro. Ook bedrijven gaan 21 euro meer betalen. Zij gaan van 204 euro naar 225 euro. De variabele kosten blijven hetzelfde.

De stijging van de kosten van het vastrecht is flink. Wethouder Jan Goijaarts legt uit waarom: "De rijksbelasting op ongesorteerd afval stijgt aanzienlijk. Daarnaast hebben we te maken met een lagere opbrengst van oud-papier, textiel, plastic en drankverpakkingen. Dat alles zorgt ervoor dat de variabele tarieven gelijk blijven, maar de vaste kosten dus omhooggaan. Men kan het bedrag overigens in tien termijnen betalen wanneer gewenst."


Wethouder Jan Goijaarts: "We kunnen niet anders."

Deze stijging zat er aan te komen en is door de gemeente al eerder gecommuniceerd. Goijaarts vervolgt: "We kunnen niet anders. Vorig jaar hebben we het tekort opgevangen met een greep uit de reserves (426.000 euro). Dit jaar loopt het bedrag op tot 650.000 euro. Dat moeten we met zijn alle dekken. Die afspraken zijn eerder al gemaakt."  
De variabele tarieven, denk aan de lediging van de zwarte kliko en de ondergrondse containers, blijven volgend jaar hetzelfde.

Leges
De legeskosten stijgen volgend jaar ook. Verzoekaanvragen om te bouwen kosten nu 605 euro en volgend jaar 850 euro. "Principeverzoeken kosten veel tijd. We gaan een andere werkwijze hanteren. Zo gaan we eerst in overleg met de mogelijke indiener. Vermoedelijk leidt dit tot minder verzoeken. Nu worden er wel eens principeverzoeken ingediend die vrij snel worden afgewezen. Dat willen we voor zijn", aldus Goijaarts.

Verder stijgen de begraafplaatsrechten licht. De marktgelden blijven hetzelfde. Alle belastingverordeningen van Meierijstad voor 2020 staan in december op de agenda van de gemeenteraad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant