Acteur Benja Bruijning (rechtsonder) speelt het personage Alan in de toneelbewerking.
Acteur Benja Bruijning (rechtsonder) speelt het personage Alan in de toneelbewerking.
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

'Geraakt door de afschuwelijk gewelddadige kant'

Algemeen 421 keer gelezen

VEGHEL | De Tolk Van Java is een verhaal over vaders en zonen tegen de achtergrond van ons koloniale verleden in Nederlands-Indië. Een pijnlijk verleden dat onuitwisbaar doorwerkt in volgende generaties. De Tolk Van Java, naar de prachtige, autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney, is op vrijdag 22 november te zien in de Grote Zaal van Theater De Blauwe Kei op CHV Noordkade.

Het boek De Tolk Van Java werd destijds aangekondigd als 'de mokerslag die de clichés over Nederlands-Indië verpulvert'. Het verhaal laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma's die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Het geeft zowel inzicht in een belangrijk deel van onze koloniale geschiedenis als in de manier waarop slachtoffers daders kunnen worden. Acteur Benja Bruijning speelt het personage Alan in de toneelbewerking.

Benja Bruijning
In de voorstelling probeert het personage Alan grip te krijgen op zijn jeugd waarin hij werd mishandeld door zijn Indo-vader terwijl zijn Brabantse moeder deze mishandelingen liet gebeuren. Alan ontdekt in de memoires van zijn vader de waarheid over zijn gewelddadige oorlogsverleden. Of die waarheid ook begrip oplevert, is de vraag. Benja Bruijning vindt het belangrijk dat deze voorstelling wordt gespeeld: "De laatste jaren wordt er terecht steeds meer ruchtbaarheid gegeven aan wat wij Nederlanders hebben uitgevreten tijdens de zogenaamde 'politionele acties'. Toen ik de roman las, werd ik geraakt door de afschuwelijk gewelddadige kant van de Nederlandse geschiedenis. Deze voorstelling draagt eraan bij om dat onderbelichte perspectief te laten zien. Maar voor ons gaat de voorstelling ook over getraumatiseerd zijn door welke oorlog dan ook en over ontheemd zijn binnen je eigen gezin. Hopelijk kunnen we met deze voorstelling mensen bewust maken."
Voorafgaand aan de voorstelling is er voor de bezoekers een gratis inleiding. Deze begint om 19.15 uur.

Veghelse Toneel Publieksprijs
De Tolk Van Java is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant