Hidde, Lionel en Roel.
Hidde, Lionel en Roel.

De Kluis bestaat vijf jaar: 'Wij zijn onmisbaar'

Algemeen 2.821 keer gelezen

VEGHEL | Een van de eerste en zeker niet de meest onbesproken 'bewoner' van de Noordkade is sinds een jaar of vijf De Kluis. Bij het jongerencentrum wordt nuttig en noodzakelijk werk verricht. Toch is de beeldvorming vaak negatief. Jongerenwerker en het gezicht van De Kluis Lionel Saidjan vecht tegen dit negatieve imago: "Wij zijn onmisbaar."

Bij De Kluis komen er per week zo'n 100 jongeren tussen de 15 en 23 jaar over de vloer. Lionel wil graag dat ook de doelgroep van 8 tot en met 15 jaar gebruik gaat maken van De Kluis. "Deze jongens en meisjes kun je nog voorbereiden op het volwassen leven en ze sturen in bepaalde keuzes. Je kan veel meer preventief te werk gaan. Bij jongeren van bijvoorbeeld 17 jaar is het veel moeilijker om invloed uit te oefenen op de keuzes die ze maken of hebben gemaakt." Want ook jongeren die ongelukkige keuzes hebben gemaakt in het leven, zijn welkom in De Kluis. "Maar het liefst wil je ze binnen hebben vóórdat ze rotzooi trappen."

Dakloos
Lionel is aan de ene kant de knuffelbeer van het jongerencentrum, maar aan de andere kant hard als dat nodig is. Hij geeft toe dat ze bij De Kluis niet alleen ideale schoonzonen over de vloer krijgen. "Ik geloof in tweede kansen en zelfs in derde en vierde kansen. Moeten we jongeren die in de fout zijn gegaan aan hun lot overlaten. Ik vind van niet. Kijk als er serieuze criminele daden worden gepleegd dan schakelen we natuurlijk andere instanties in. Dat gaat onze pet te boven."


Hidde, Lionel en Roel.

Lionel komt de meest schrijnende voorbeelden tegen. "Jongeren die dakloos zijn. Dat is toch bizar?", vraagt de jongerenwerker zich hardop af. "Ik ga niet in detail treden, maar die hebben we hier meerdere malen binnen gehad. Het zijn vaak kinderen zonder een sterke basis thuis. Ze maken verkeerde keuzes en raken dakloos. Vervolgens is het bijna onmogelijk om een eigen postbus te krijgen, waardoor ze geen recht hebben op financiële steun. Moet je zo iemand op straat laten staan? Het leven gaat met vallen en opstaan." 'Ook al is het jaren geleden dat haar vader verdween en niemand dacht echt dat het haar zou breken, want ze was nog te jong om het waar te nemen' - stuk uit de tekst van het rapnummer
Bij De Kluis helpen ze jongeren met opstaan. Lionel waakt voor vooroordelen. "Het zijn jongeren die het niet makkelijk hebben gehad. Vaak komen ze uit een onaangename thuissituatie, waarin de structuur volledig zoek is, bij ons terecht. Voor deze groep zijn wij onmisbaar. In De Kluis voelen ze zich veilig van daaruit ontstaan echt hele mooie dingen." Lionel veert op. "Ik heb voorbeelden genoeg. Er zijn jongens die hier in de studio begonnen zijn met muziek maken en nu op rockacademie zitten. Verder krijgen we zo'n 40 werkloze jongeren per jaar aan het werk. Je ziet ze op een positieve manier uitwaaien, ook de probleemjongeren."

'De tekst is echt heftig'
Toch is de beeldvorming nog altijd vrij negatief, al ziet Lionel een kentering. "Het gaat steeds beter hoor. Ik vind het negatieve imago wat boven De Kluis hangt jammer en onterecht. Er gebeuren hier zoveel mooie dingen. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis, maar kom op. Als het echt menens is dan lichten we de politie in, maar dat komt niet vaak voor. Ik zou het mooi vinden als de jongeren en de jongerenwerkers wat meer begrip krijgen van de Veghelse bevolking", zegt hij strijdvaardig.
Dan verschijnt de glimlach weer op zijn gezicht. "Vrijdag vieren we ons jubileum met een feestje. Tijdens het feest lanceren we ons eigen rapnummer. De tekst is echt heftig en komt recht uit het hart. Het zijn twee voorbeelden van jongeren die we hier over de vloer krijgen en zo goed mogelijk proberen te begeleiden. Het is echt een gaaf nummer geworden." 'Het gaat slecht thuis en het gaat slecht op school en als het zo voort gaat dan slaat ze echt op hol. Ze gaat het waar maken, meerdere malen in aanraking met politie en justitie en dat laat haar dus' - stuk uit de tekst van het rapnummer

App
Tot slot nog iets waar Lionel trots op is. "We werken tegenwoordig met een eigen ontwikkelde app. Daar houden we alles bij. Dat scheelt de jongerenwerker veel administratieve rompslomp en draagt bij aan de professionalisering van De Kluis. Ons jongerencentrum is een van de meest innovatieve van Nederland. Dat durf ik best te zeggen", besluit hij.

Quiz
Dinsdag 26 november is er een 'netwerkbijeenkomst' in De Kluis. Geïnteresseerden krijgen aan de hand van een quiz info over het jongerencentrum en de werkzaamheden van de jongerenwerkers aldaar. Het wordt een meeting die niet te stijf en informeel is. Kaartjes voor '5 jaar De Kluis' zijn hier te koop. Vrijwilligers mogen gratis naar binnen. 


Zittend: Roel en Isaac, makers van het rapnummer. Staand: Hidde, studio-gebruiker en mede-organisator van het feest vrijdag en Lionel zelf.

Zittend: Roel en Isaac, makers van het rapnummer. Staand: Hidde, studio-gebruiker en mede-organisator van het feest vrijdag en Lionel zelf.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant