Foto van een koopzondag in Veghel
Foto van een koopzondag in Veghel

Eigen winkels eerst

Algemeen Column Hans van der Wijst 2.812 keer gelezen

Ik geloof absoluut niet in toeval. Vandaar dat ik het ook niets meer dan normaal vond dat ik in Veghels Buiten tijdens een wandeling met dochters Beagle iemand trof die precies dezelfde column in gedachten had als die u nu aan het lezen bent. Nou ja, precies dezelfde... We raakten in geanimeerd gesprek en zoals meer Veghelaren me van alles 'toevertrouwen', kreeg ik ook ditmaal een vraag. Of ik niet iets kon schrijven over Veghels' winkelbezoek. Nu schrijf ik zelden 'op bestelling', maar kon ik mijn gespreksgenoten melden dat onze gedachten haarfijn overeen kwamen. Dat ik zelfs de titel van de column al op papier had staan...

Cadeautjes kopend Veghel is sinds afgelopen zondag in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Dat er links en rechts al volop kerstspul te koop is werd even naar de achtergrond verdrongen door de komst van Sinterklaas. Terecht! De Goedheiligman kwam trouwens wederom op indrukwekkende wijze aan in de haven van Veghel. Wat voor duizenden Meierijstadse kinderen gelijk het sein was om massaal hun verlanglijstjes in schoenen te mogen leggen. Eindelijk! Ik kan u verzekeren dat het om de meest uiteenlopende cadeautjes gaat. Maar ook dat veel van die wensen in Veghelse winkels vervuld kunnen worden.

Dát bespraken wij daar in Veghels Buiten. Dat we vinden dat ons toch wat tobbend winkelcentrum nu maar eens een gigantisch winkelhart onder de riem gestoken moet worden. Dat we niet moeten zeveren over dat er zo weinig te doen is. Dat we sámen voor reuring en gezelligheid moeten zorgen. En ja, daarvoor moeten we in de benen!

Is het zo gezellig om 'laf' te bestellen via Ali en zijn Chinese roversExpress, Bol.com, Amazon of andere postorderbedrijven? Worden we met z'n allen niet steeds luier omdat we vanwege een paar luizige eurootjes steeds het internet op vluchten om wat aan te schaffen? Las dat in Meierijstad 10.4 procent van de 2 tot en met 15-jarigen te zwaar was in 2018. Krijgen die wel het goede voorbeeld als ze hun ouders steeds boodschappen zien doen maar via iPad of smartphone? En willen we, als we kijken naar de enorme logistieke problemen die al die internetbedrijven de komende weken gaan krijgen, wel de frustratie opzoeken van te laat of helemaal niet geleverde pakketjes? Zijn we al die duizenden vervuilende bestelbusjes nog niet zat? Of is gemakzucht een nieuwe stikstofvorm geworden?

Veghelaren: Veel winkelplezier, maar eigen winkels eerst!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant