Het is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29).
Het is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29).
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Mounir Samuel over zijn zoektocht naar identiteit

Algemeen 821 keer gelezen

VEGHEL | En Toen Schiep God Mounir is een tragikomische voorstelling waarin journalist, schrijver en opiniemaker Mounir Samuel op zoek gaat naar ware vrijheid. Hierbij schuwt hij de confrontatie niet en zet hij aan tot nadenken. En Toen Schiep God Mounir is op vrijdag 29 november te zien in het Magazijn, één van de kleine zalen van Theater De Blauwe Kei op de Noordkade.

Het is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29). Samuel kent hokjes en grenzen als geen ander. Hij is Egyptenaar en Nederlander, moslim en christen, man én vrouw. Als correspondent Midden-Oosten heeft hij de wereld zien veranderen waar hij bij stond. In zijn theaterdebuut vertelt hij een integer verhaal over het doorbreken van deze hokjes en grenzen. Het is een zoektocht naar ware vrijheid. Met behulp van storytelling, muziek, dans en filmbeelden onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is. Aan de hand van de zeven scheppingsdagen neemt hij zijn publiek mee op wereldreis.

Levensverhaal
De voorstelling begint in een Egyptisch koffiehuis en volgt het bijzondere leven van Mounir die als correspondent over zes continenten reisde en als praktiserend christen zich volledig onderdompelde in de islam. Daarnaast maakte hij tot tweemaal toe een publieke coming-out mee. Mounir: "Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend tegen de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt."
De Theaterkrant is enthousiast: "De actualiteit zit op een mooie manier verweven in zijn levensverhaal en zorgt ervoor dat de voorstelling boven autobiografie uitstijgt. Mounirs zoektocht gaat ver voorbij zijn eigen identiteit, hij zoekt naar een nieuwe 'Adam', een nieuwe mens. Eentje die voorbij hokjes en grenzen kan denken."

Veghelse Toneel Publieksprijs
Mounir Samuel is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant