Afbeelding

Podiumervaring

Algemeen 872 keer gelezen

Toen NS-topman Roger van Boxtel afgelopen week de retorische vraag 'Zijn we in Nederland mentaal aan het ontsporen?' stelde, werd hij vanuit de maatschappij op zijn wenken bediend. Er popte van alles op dat afschuw en verontwaardiging wekte.

Van Boxtels ingehouden woede was ontstaan doordat twee 15-jarigen met balletjespistolen de ruiten van zijn intercitytreinen hadden getest. Met metalen balletjes! Wonder boven wonder waren er geen ongelukken gebeurd. In Gorinchem verschenen gefilmde mishandelingen op sociale media. Ingewijden gaven aan dat die matpartijtjes er al weken aan zaten te komen. FC Den Bosch had 'plotseling' te maken met racisme op de welbekende tribune. Daar weten ze al jaren wíe de rotte appels zijn. Niemand neemt echter de verantwoordelijkheid om die paar randdebielen uit het stadion te weren. Dagelijks zijn er muziekclips te zien waarin geweld verheerlijkt wordt door 'ritmisch' met vuurwapens te zwaaien of vrouwonvriendelijkheid te bemompelen. Op het Osse Maasland College paradeerde een 14-jarig jochie met 900 euro op zak, peperdure kleding en attributen. De rector besloot zijn poenerige gedrag eens aan de kaak te stellen. Hoe hij aan al die centjes kwam en zo. Acuut geheugenverlies was het gevolg. Familie van Martien R.?

Natuurlijk gingen de sociale media weer los. Het lummeltje kreeg zelfs steun! Beláchelijk dat de politie was ingeschakeld. Dat die maar gróte boeven vangt in plaats van kinderen. Maar kleine boefjes worden tegenwoordig erg snel grote criminelen, beste mensen. En dus verdient het Maasland College alle steun. Hoe vaak krijgen scholen niet te horen dat ze geen oog hebben voor 'individuele verschillen'…

Sociale media, nieuws- en praatprogramma's, sensatiegerichte kranten en tijdschriften vormen een prachtig podium voor beginnende boefjes. Helemaal wanneer ze onderdeel zijn van een groep die, op z'n zachtst gezegd, grenzen opzoekt of nog door mazen van de wet blijkt te kunnen zwemmen. Die vaak ook nog eens de hand boven het hoofd wordt gehouden door 'té liefhebbende en té begripvolle' ouders. Binnen dergelijke groepen heersen vaak hiërarchische structuren zoals: wie het meeste uitvreet krijgt het meeste respect. Aan de betekenis van 'respect' geven ze helaas hun eigen draai. Ze kicken op filmpjes, nieuwsfoto's, berichten, tweets en likes. Dát bepaalt hun moreel besef. Dat bepaalt hun podium. Hoe meer podiumervaring, hoe 'beter' ze worden. Gééf ze dat podium dus niet!

Waarom dan toch deze column? Omdat ik wéét dat boefjes in de dop die toch niet lezen. Besteed er op sociale media dus ook geen enkele aandacht aan!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant