In totaal is 64 procent van het Burgerpanel voorstander van de boerenprotesten.
In totaal is 64 procent van het Burgerpanel voorstander van de boerenprotesten.

'De boeren zijn van het kastje naar de muur gestuurd'

Algemeen Burgerpanel 1.456 keer gelezen

VEGHEL | De grootschalige boerenprotesten liggen een paar weken achter ons, maar naar alle waarschijnlijkheid volgen er de komende tijd nog meer. Wij vroegen het Burgerpanel van Veghel hoe zij kijken naar de boerenprotesten, of ze voor- of tegenstander zijn van de protestacties en wat vinden ze van de beweegredenen van de boeren om te protesteren.

Eind september trokken de boeren, met en zonder tractoren, richting het Malieveld in Den Haag. Naast het Malieveld gingen de boeren in diverse provincies protesteren tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid. Ze pikken het niet langer en willen in het algemeen meer erkenning voor het belang van de boeren in Nederland, daarnaast willen ze ook dat de stikstofregels aangepast worden. "Zonder veeboeren, akkerbouwers en vissers komt er geen eten op tafel", aldus de protesterende boeren. 64 procent van de respondenten vindt de huidige vorm van boerenprotesten de beste manier om te protesteren tegen het huidige beleid. 'Anders luistert Den Haag niet. Ze zijn meer bezig met de eigen carrière, de verkiezingen en de beste leugen verzinnen', schrijft iemand. Een andere respondent vindt 'in gesprek gaan de beste manier, maar daarbij blijkt dat de boeren onvoldoende gehoord worden. Daarom zijn deze massale acties om zich te laten horen wellicht de beste vorm geweest'.

Dwaas
Uiteraard zijn er ook mensen tegen de huidige protestvorm, zoals dit panellid: 'Overlast voor de gewone burger is niet nodig en niet eerlijk'. Toch kunnen de boeren rekenen op veel bijval van het burgerpanel. In het rapport valt onder andere het volgende te lezen. 'Dwaas dat dit soort problemen uit de lucht kunnen komen vallen en dat er voornamelijk naar een specifieke groep wordt gewezen als boosdoeners. Al sinds de oprichting van de EU is agrarische politiek een gotspe' en 'Men negeert deze hardwerkende ondernemers die steeds de veranderingen van deze overheid maar voor lief moet nemen. Veel boeren die al generaties een onderneming hebben, zien lijdzaam toe dat door de te strenge regels vanuit Brussel hun bedrijf naar de haaien gaat'. Deze twee respondenten zijn erg kritisch over de rol van 'Europa' in deze kwestie.

Geweld
In totaal is 64 procent voorstander van de boerenprotesten. 'De boeren zijn de afgelopen jaren van het kastje naar de muur gestuurd. Langetermijnvisie ontbreekt', vindt een panellid. Een ander panellid vindt demonstreren prima maar het mag niet uitmonden in geweld of beschadiging van andermans eigendommen. Dan diskwalificeer je jezelf als gesprekspartner in onderhandelingen.

Erkenning
De meeste voorstanders van de protesten vinden dat de boeren meer erkenning verdienen (55 procent) en dat boeren te strenge stikstofregels opgelegd krijgen (60 procent). De tegenstanders vinden dat de boeren net als andere sectoren aan de opgestelde stikstofregels moeten voldoen (58 procent) en dat de veestapel verkleind moet worden (47 procent). 'Vroeger gingen boer en natuur hand-in-hand. Dat is al tientallen jaren niet meer zo. Boeren produceren alsmaar meer en dat dit ten koste gaat van de natuur wordt door de boeren weggeschoven als zijnde onzin', laat iemand weten.

'Stikstokbeleid is bullshit'
Wat wel opvalt is dat van de 247 respondenten er maar 25 procent iemand kent die meedoet aan de protesten. 69 procent kent geen boer of agrariër die bewust wel of niet meedoet aan het boerenprotest. 1 procent doet zelf mee. De redenen die worden gegeven waarom de persoon die men kent mee doet aan het boerenprotest lopen uiteen van 'Bedreiging voortbestaan van zijn bedrijf', 'Het stikstokbeleid is bullshit', 'Erkenning' tot politieke redenen als: 'De boeren hebben wij heel hard nodig. Die gekke ideeën van Rob Jetten en Jesse Klaver maken ons land kapot. Zonder boeren hebben wij straks honger'.
Een ander panellid is kritisch op de boer die hij of zij kent: 'Het is een vorm van groepsgedrag. Protesteren om te protesteren', valt er te lezen in de rapportage.

Stikstofprobleem
Tot slot vroegen we het Veghelse burgerpanel welke sectoren er volgens hen moeten bijdrage aan een oplossing voor het stikstofprobleem. Met 71 procent steekt de industriesector er met kop en schouders bovenuit. De sector infrastructuur volgt met 49 procent vlak voor de veehouderij (44 procent) en de landbouw (40 procent).
Veel respondenten vinden dat iedereen een steentje moet bijdragen. Ook de luchtvaartsector wordt vaak aangehaald.

Inschrijven
Ook je mening geven over vraagstukken die betrekking hebben op Veghel of andere actuele thema's? Schrijf je dan in voor het burgerpanel op: www.tipveghel.nl.
Alle rapportages zijn terug te lezen op: www.tipveghel.nl.
Het burgerpanel raadplegen via ons kan ook. Neem contact op met redactie@stadskrantveghel.nl, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

TipVeghel is een samenwerking tussen Stadskrant Veghel en het onderzoeksbureau Toponderzoek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant