Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De Cakewalk stond afgelopen jaar op Het Vaticaan.
De Cakewalk stond afgelopen jaar op Het Vaticaan.

Kermis keert terug op oude locatie: 'Een noodgedwongen keuze'

  •   4588 keer gelezen

VEGHEL | De Stichting Kermissen Veghel (STGKV) heeft besloten om de kermis te verplaatsen van De Markt en Het Vaticaan naar het Stadhuisplein en het Meijerijplein. Op Het Vaticaan wordt binnen afzienbare tijd gestart met de bouw van woningen. "Daarom keert de kermis vanaf 2020 terug op de plek zoals veel Veghelaren dat van oudsher gewend zijn", laat de stichting weten.

De kermis in Veghel werd in 2016 verplaatst naar de Markt, de Hoogstraat en Het Vaticaan. Deze verplaatsing had als doel de Veghelse kermis opnieuw te positioneren en de aansluiting met de Markt goed te kunnen maken. In de Hoogstraat werd gebruik gemaakt van het bouwterrein en parkeerplaats, in de volksmond ook wel Het Vaticaan genoemd. "Nu het economisch een stuk beter gaat en de vraag naar nieuwe woningen groot is, gaat Het Vaticaan bebouwd worden. Het is voor ons hierdoor niet meer mogelijk om de omvang van de Veghelse kermis te plaatsen op de Markt en de Hoogstraat. De ruim 2500m2 die wij inleveren op Het Vaticaan kunnen we in de omgeving niet compenseren."


De ruimte in de Hoogstraat is beperkt.

Noodgedwongen keuze
Ondernemers aan de Markt zijn teleurgesteld door het besluit om de kermis te verplaatsen. Zij zijn bang om inkomsten mis te lopen. Jan-Hein Opheij heeft begrip voor het standpunt van de horeca op de Markt. "Maar het is een noodgedwongen keuze. Door het wegvallen van Het Vaticaan is de ruimte er simpelweg niet meer. Bovendien zijn de regels qua evenementen en veiligheid aangescherpt. We hebben van alles geprobeerd, maar het centrum voldoet niet als kermislocatie. Hoe graag we ook op de Markt willen blijven, het kan gewoon niet", vertelt Jan-Hein namens het bestuur van STGKV. De kermismeester hoopt dat de horeca de handschoen oppakt en een eigen programma samenstelt. "Volgens mij kan er nog steeds een leuk kermisweekend worden georganiseerd. Ook als er geen attracties voor de deur staan. Ik hoop dat de horeca bereid is om een gaaf kermisfestival te organiseren."

Vergunning
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de stichting Kermissen Veghel verantwoordelijk is voor de keuze. "Het besluit om de kermis met ingang van 2020 op het Stadhuisplein en Meijerijplein te organiseren, is een besluit van de stichting, zij zijn organisator van de kermis. Het is ook aan de stichting om bij de aanvraag van de evenementenvergunning te voldoen aan de indieningsvereisten." De gemeente moet uiteindelijk wel goedkeuring geven. "De stichting moet aantonen welk draagvlak er voor het evenement is en op welke wijze er overleg heeft plaatsgevonden met omwonenden en alle belanghebbende partijen. De gemeente neemt dan een beslissing over de vergunningsafgifte", aldus een woordvoerder van de gemeente Meierijstad.


Het Vaticaan stond nooit helemaal vol met attracties, maar volgens STGKV zijn de attracties die er stonden te groot om ergens anders kwijt te kunnen.

Loopstromen
Kermismeester Jan-Hein vindt dat de kermisexploitanten een mooie ruimte verdienen. Volgens het bestuur van STGKV is het Stadhuisplein en het Meijerijplein daar geschikt voor. "De loopstromen zijn daar beter. Laten we er met zijn alle een mooie en succesvolle kermis van maken", besluit hij.

Meer berichten