Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Ertan Metin, Mehmet Gurbuz en Faruk Onder voetballen gezamenlijk met nog veertien anderen als het derde team van Blauw Geel'38.
Ertan Metin, Mehmet Gurbuz en Faruk Onder voetballen gezamenlijk met nog veertien anderen als het derde team van Blauw Geel'38. (Foto: )

Turkse voetbalpower in Blauw Geel 3

  •   1650 keer gelezen

VEGHEL | De meesten van hen werden hier geboren en kennen het land van hun ouders alleen van vakanties. Ouders, inmiddels Turkse-Nederlanders, die in de jaren zestig via het gastarbeidersprogramma in Nederland kwamen werken en zich er vestigden. Ertan Metin, Mehmet Gurbuz en Faruk Onder voetballen gezamenlijk met nog veertien anderen als het derde team van Blauw Geel'38. "Alleen de keeper is geen Turkse jongen, dat is Stefan Thijssen", merkt Mehmet op.

Door: Peter Kuijpers.

Ertan heeft een dubbelfunctie. Hij voetbalt en is trainer van het team. Zoals een trainer betaamt neemt hij het woord: "Ik train het team samen met de broer van Mehmet, maar die zit ook nog in het begeleidingsteam van JO 19-1 dus die heeft het druk zat. Ik speel dus en ben tevens ook de trainer. Maar in de wintermaanden trainen we meestal niet. Ik speel achterin in de zone. Ik heb bij TOP, Schijndel, OSS'20, VOW, VCB en Triborgh gespeeld. Jongens wat een feest was dat. We speelden hier om promotie naar de Hoofdklasse op dit sportpark tegen OJC en wonnen. Jij hebt me hier in Veghel nog ooit ingetaped Peter terwijl jullie in de nacompetitie tegen ons moesten. Onze verzorger Ad kende jou goed vandaar."


Zestien competitietreffers
Mehmet is een echte spits met een beminnelijke lach waar je eigenlijk nooit kwaad op kan worden. Hij heeft zijn roots bij Blauw Geel'38. Mehmet: "In mijn jeugd en tot bij de senioren heb ik hier bij Blauw Geel'38 gespeeld. Dat was in de jaren 2005 tot 2010. Harry Blokhuis was mijn trainer en nog één seizoen met Maarten van Vugt. Daarna ben ik gaan zwerven en heb in totaal nog bij vijf andere teams gespeeld: TOP, Margriet, PSV amateurs met Geoffrey Prommayon, FC Uden en Cito. Nu blijf ik lekker in Veghel voetballen." Mehmet voetbalde vier seizoenen in de seniorenselectie waar hij in totaal zestien competitietreffers maakte voor het eerste team. Vorige week schreef hij na de open dagen zijn oudste zoon Sirac van vijf in. "Hij wil graag voetballen en vond het leuk op de open dagen. Het vallen en zich aanstellen dat heeft hij in ieder geval van mij." Een lachsalvo breekt los.

Leuk team
Blauw Geel'38-3 is een middenmoter maar dat is volgens Faruk een vertekend beeld: "De verschillen zijn zo klein. Zondag wonnen we van het tweede team van Nooit Gedacht met 7-1 en die stonden eerste nu inmiddels vijfde. Het zegt allemaal niet zoveel. We zijn met zeventien spelers en kunnen best een aardig team op de been brengen. We zijn allemaal wat ouder, getrouwd, kinderen en werken waarvan sommigen zelfs op zondag. Als we compleet zijn hebben we heel leuk team."
Faruk is bij VOW begonnen met voetballen. "We woonden hemelsbreed niet zover van het veld in Zijtaart en hij zei ga daar maar lekker spelen dat is een goede club. Nou ik heb daar nooit spijt van gehad. Heb daar met plezier gespeeld al heb ik het eerste team nooit gehaald. Nu bij Blauw Geel'38. We hebben een leuk team dat ook nog eens heel goed en leuk kan voetballen. Daar doen we het toch voor."

Discussie
Veel Nederlanders hangen een club aan uit het betaalde voetbal. De guilty pleasures van de mannen aan tafel vinden we aan de overzijde van de Bosporus. Ertan is voor Fenerbahçe, Mehmet is Galatasaray supporter en Faruk laat trots zijn speldje zien van Besiktas. De discussie tussen de heren barst plots los. Ons verhaal is compleet de discussie gaat verder, uiteraard over voetbal.

Meer berichten