Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Toekomstbestendig slootonderhoud brengt een viertal veranderingen met zich mee.
Toekomstbestendig slootonderhoud brengt een viertal veranderingen met zich mee. (Foto: )

'Denk mee, doe mee: samen verantwoordelijk voor schoon water'

  •   304 keer gelezen

VEGHEL | Om grote sloten en beken in de regio Oost-Brabant veiliger en schoner te maken introduceert waterschap Aa en Maas toekomstbestendig slootonderhoud. De belangrijkste veranderingen: een veilige onderhoudsstrook van vijf meter, waardoor de waterkanten goed en veilig gemaaid kunnen worden. Het maaisel wordt voortaan op één meter van de slootkant gelegd, voor een verbetering van de waterkwaliteit. Eerlijke verdeling van de lusten en lasten: de aannemer rijdt aan de ene kant en legt het maaisel aan de overkant. De volgende keer doet hij dat precies andersom. En de laatste verandering: duurzaam onderhoud.

Langdurige droogte, steeds meer extreem natte periodes, overstromingen. Ons klimaat verandert. Het waterschap komt met deze nieuwe manier van werken, zodat ook in de toekomst sloten een schone leefomgeving zijn voor vissen en kikkers en de waterstand op peil blijft. In Oost-Brabant wonen zo'n 50.000 mensen aan een brede sloot of beek die door het waterschap wordt onderhouden. Een tot twee keer per jaar, en soms vaker, dienen de waterkanten gemaaid te worden. Samen met grondeigenaren met een sloot werkt het waterschap aan schoon en gezond water en veilig onderhoud van de 2.800 kilometer watergang.
Toekomstbestendig slootonderhoud brengt een viertal veranderingen met zich mee. In de eerste plaats vergroot het de veiligheid. Om ongelukken te voorkomen houden aannemers meer afstand van de waterkant. Hiervoor is de veilige onderhoudsstrook van vijf meter ingevoerd. De tweede verandering: de verbetering van de waterkwaliteit. Het risico dat het maaisel terug in het water valt is minimaal wanneer het op één meter van de slootkant wordt gelegd. De derde verandering: een eerlijke verdeling van de lusten en lasten. Het slootonderhoud werd in het verleden gedaan vanuit de kant waar het praktisch gezien het handigst was. Aa en Maas hanteert nu het gelijkwaardigheidsprincipe. De ene keer rijdt de aannemer aan de ene kant en legt het maaisel aan de overkant. De andere keer precies andersom. En tot slot: duurzaam onderhoud. Het waterschap stimuleert duurzame bestemmingen voor het maaisel en spoort grondeigenaren aan om het maaisel snel op te ruimen. "We willen met iedereen in gesprek over oplossingen. Zo hebben we een oude eik kunnen behouden", vertelt Peter van Dijk, bestuurder bij Aa en Maas. "We gaan zorgvuldig te werk en daar nemen we de komende jaren de tijd voor."

Meer berichten