Heemkundekring Vehchele gaat digitaal

Algemeen 698 keer gelezen

VEGHEL | Geïnteresseerden in de Veghelse geschiedenis hebben zich verenigd in een heemkundige vereniging. De heemkundekring Vehchele (oude naam voor Veghel) richt haar activiteiten op de geschiedenis van de kernen Eerde, Veghel, Mariaheide en Zijtaart van de oude gemeente Veghel.

Heemkundekring Vehchele verzamelt, onder andere familiegeschiedenis, foto's, bidprentjes, verhalen, boeken en landkaarten enzovoorts. "Op dit moment zijn we druk bezig met het digitaliseren en op onze website plaatsen van onze collectie. Wij zijn gestart met foto's en bidprentjes", laat de heemkundekring weten. Binnen Vehchele is een werkgroep Memorix Maior bezig met het digitaal zetten van foto's en bidprentjes. Het doel van het digitaal zetten van gegevens is het toekomstbestendig maken voor ons nageslacht. "We hebben op dit moment ruim 6000 foto's en 14000 bidprentjes, die te zien zijn via vehchele.nl onder de kop 'Collecties'. Vele foto's en bidprentjes dienen nog verder beschreven en aangevuld te worden. Hiervoor kunnen we de nodige ondersteuning gebruiken."
Voor het digitaal zetten van de bidprentjes heeft de heemkundekring veel ondersteuning gehad van het lid Jan van Lieshout, een deskundige op het gebied van metadata. Hierdoor heeft hij veel werk uit handen genomen. Paul van Rens heeft geholpen met de website. Verder heeft Erfgoed Brabant, de beheerder van website en programma Memorix Maior, de heemkundekring uitstekend begeleid.

Hoe gaat de werkgroep te werk?
De werkgroep bestaat nu uit: een coördinator beheerder, twee beheerders en vier invullers.
De taak van de beheerders is om de gegevens zo te bewerken dat de invullers de gegevens bij foto's en bidprentjes kunnen invullen of nakijken en aanvullen/corrigeren. Laat mensen doen waar ze bekend mee zijn.

Wil je invuller worden?
Waar dien je dan over te beschikken? Een pc of laptop en een internetverbinding. Hierna kun je inloggen in Memorix Maior. Hiervoor krijg je van de heemkundekring een toegangscode. Dan kun je naar het formulier gaan dat bewerkt dient te worden. Daar kun je de nodige gegevens invullen. Leidraad zijn de 5 W's: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom.
De werkgroep Memorix Maior komt wekelijks bijeen op woensdagmiddag. Je kunt hier dan met vragen terecht of werken in Memorix Maior. Thuiswerken kan ook.
"Ook hebben we mensen nodig die aanvullende informatie verzamelen bij foto's met groepen personen. Vaak ontbreken er namen van personen die er op staan. Deze mensen gaan bijvoorbeeld met foto's langs bij mensen. Ook bij familiefoto's zijn de gegevens vaak nog niet compleet. De personen op de foto's krijgen een nummer, zodat men bij het betreffende nummer de namen kan invullen. Hiervoor heb je niet altijd een laptop nodig. Ook zoeken we mensen die voorwerpen uit ons archief fotograferen, zodat deze ook digitaal gezet kunnen worden, met de nodige omschrijving", aldus de Heemkundekring Vehchele.

Wat afgeven? Dat kan op donderdagmiddag in Het Raadhuis of stuur een berichtje naar info@vehchele.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant