Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Domien Brus (Rotary Club Meierijstad), Wim Holland (IJsmeester) en Ton Janssen (Rotary Club Meierijstad).
Domien Brus (Rotary Club Meierijstad), Wim Holland (IJsmeester) en Ton Janssen (Rotary Club Meierijstad).

'Prachtig om deel uit te maken van Veghel on Ice'

  •   1257 keer gelezen

VEGHEL | Veghel on Ice staat op het punt van beginnen. Vanaf donderdag 5 december kunnen schaatsliefhebbers hun ei kwijt op de ijsbaan op de Markt in Veghel. Domien Brus, lid van de drijvende kracht achter de ijsbaan Rotary Club Meierijstad, en Wim Holland, Gildebroeder en ijsmeester, hebben er zin in.

De voorbereidingen verlopen goed. De ijsbaan is 180 graden gedraaid ten opzichte van vorig jaar, De Lambertuskerk is beter zichtbaar en de vaste curlingavonden verdwijnen van de agenda en maken plaats voor de Veghelse kampioenschappen curling. Dat zijn eigenlijk de grootste veranderingen aan Veghel on Ice. "Aan een succesvol evenement moet je niet te veel sleutelen", stelt Domien.

IJsmeester
De serviceclub neemt de organisatie van het evenement op de Markt in Veghel weer voor haar rekening. De Gildebroeders van het Sint Barbara Gilde hebben zich ook dit jaar verbonden aan Veghel on Ice. Wim Holland is de komende weken actief als ijsmeester. "Ik heb de hele maand december vrij genomen. Ik vind het prachtig om deel uit te maken van Veghel on Ice."
Als ijsmeester houdt Wim zich onder andere bezig met de veiligheid en de staat van het ijs. "Na een dag schaatsen nemen wij de baan dezelfde avond nog onder handen. We spuiten er een nieuw laagje water overheen en vegen en borstelen de baan. Daar zijn we tot een uurtje of 22.30 uur wel mee zoet." In totaal zijn er dertien ijsmeesters. Bijna altijd is er eentje aanwezig en anders staan ze stand-by.
Naast het Sint Barbara Gilde krijgt Rotary Meierijstad hulp van Kiwanis, Scouting Veghel, de Kabelgat Ramblers en Inner Wheel Uden/Veghel.

Onvoorziene omstandigheden
De motivatie van de organisatie is om de jeugd via een gezellig, sportief en gezond schaatsevenement in beweging te brengen. "Wij willen daar graag actief een bijdrage aan leveren. Het is voor Rotary Meierijstad géén commercieel, maar een sociaal en maatschappelijk project", vertelt Domien. In totaal komen er 3600 schoolkinderen uit Meierijstad gratis schaatsen bij Veghel on Ice. Scholen uit Veghel, Mariaheide, Boerdonk, Keldonk, Erp, Zijtaart, Nijnsel, Boskant en Sint-Oedenrode maken straks gebruik van de baan.
De voorbereidingen verlopen, op een paar onvoorziene omstandigheden na, goed. Domien: "Je loopt altijd tegen kleine dingetjes aan, maar gelukkig geen onoverkomelijke zaken. Veghel on Ice 2019 gaat er komen", verzekert hij.
In totaal werken er zo'n 200 vrijwilligers mee aan het realiseren van de ijsbaan. De tent is 40 x 20 m groot en de ijsbaan 35 x 17 m. "Het is een hele happening. We hopen dat de Veghelse gemeenschap veel gebruik gaat maken van de ijsbaan. Zonder betalende schaatsers is het voor ons niet mogelijk om dit alles te organisatie. Dus wil je Veghel on Ice behouden, kom dan lekker schaatsen", vervolgt Domien.

Open
De officiële opening van Veghel on Ice is op vrijdag 6 december. Op zondag 5 januari wordt 's avonds begonnen met afbreken. "Toch kan er op 5 december al geschaatst worden. Veel kinderen zijn dan vrij of vinden het leuk om op pakjesavond wat te gaan doen. Daarom gaan we dan al open", legt Domien Brus uit.
Tot en met 5 januari is de ijsbaan op de Markt iedere dag geopend. Voor de actuele openingstijden en de agenda (er is van alles te doen op en naast de ijsbaan red.) surf naar: www.veghelonice.nl.
Op donderdag 5 en vrijdag 6 december geldt er een speciale actie: Sinterklaas tickets voor een speciale prijs van 3 euro, alleen geldig op 5 en/of 6 december. Deze speciale kaartjes zijn verkrijgbaar bij 't Hart van Veghel.
Op zondag 15 december komt prins Robert d'n Twidde met zijn gevolg naar Veghel on Ice. Kom je verkleed? Dan mag je gratis schaatsen.

Meer berichten