Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Een zee van licht op de Noordkade in Veghel.
Een zee van licht op de Noordkade in Veghel. (Foto: )

Noordkade in kerstsferen, hopplanten tussen parkeerrijen

  •   2220 keer gelezen

VEGHEL | Aan de kant van Wittern en de Industry Bioscoop op de Noordkade in Veghel zijn 2500 led-lampjes opgehangen. De tweeënhalve kilometer aan prikkabel hangt onder andere boven de parkeerplaats. Verder worden er in het voorjaar planten geplant tussen de parkeerrijen.

"Het is een hele operatie, want die snoeren met lampjes hangen er niet zomaar", vertelt Coen van Zutven namens de Noordkade. Het is een zee van licht geworden. "Het resultaat is gaaf. De Noordkade is mooi verlicht. De lampjes branden tijdens de openingstijden van de Noordkade."


Een zee van licht op de Noordkade in Veghel.

Veghel on Ice
Veghel komt daarmee steeds meer in de kerstsferen. De sfeerverlichting in het centrum hangt er al een tijdje en de ijsbaan is inmiddels geopend. Coen: "Veghel on Ice kent zijn oorsprong op de Noordkade, maar hoort thuis op de Markt. Wij kunnen als Noordkade natuurlijk niet achterblijven en dus is er meer dan alleen de kerstverlichting. De hele Noordkade hult zich in kerstsfeer." Zo komt er een grote wensboom en een levende kerststal. "De boom komt naast de ingang van de Proeffabriek te staan. Binnen is er een wensbus waar bezoekers een wens voor iemand anders kunnen achterlaten. Uiteindelijk kiezen wij als Noordkade er een paar uit om in vervulling te laten gaan. De levende kerststal komt ook bij de ingang van de Proeffabriek te staan." 


De entree van bioscoop Industry en restaurant Wittern krijgt ook een andere aanblik en er komt een betere lift.

Bier
P1, de parkeerplaats aan de kant van de bioscoop, krijgt nog een upgrade. Tussen de parkeerrijen worden in het voorjaar planten met hop geplant. "Deze groeien zo'n tien meter per jaar. In de winter sterven ze af en dan komt de kerstverlichting weer tevoorschijn", vertelt Coen. Van de hop die aan de planten groeit, kan bier worden gemaakt. Coen vervolgt: "Samen met Stadsbrouwerij De Vleeghel kiezen we de planten uit. Het is de bedoeling dat zij er bier van gaan brouwen. Zo slaan we twee vliegen in één klap: De Noordkade wordt groener en Stadsbrouwerij De Vleeghel heeft hop om bier te brouwen."


Binnenkort kan men overdekt oversteken op de Noordkade via deze bovenloopkraan. 

Bovenloopkraan
Tot slot kan men binnenkort overdekt oversteken op de Noordkade. De bovenloopkraan tussen SIEMei en de Cultuurfabriek wordt omgetoverd tot loopbrug. Zo kan men straks op hoogte oversteken van het cultuurgedeelte naar het gebouw waar onder andere SIEMei, Wittern en Service Bioscoop Industry gevestigd zitten. Wanneer de brug toegankelijk is voor het publiek is nog niet helemaal duidelijk. "Dat is afhankelijk van de vergunningen", besluit Coen. De entree van bioscoop Industry en restaurant Wittern krijgt ook een andere aanblik en er komt een betere lift.

Meer berichten