Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Claudia is bezig met verf maken in haar atelier op de Noordkade in Veghel.
Claudia is bezig met verf maken in haar atelier op de Noordkade in Veghel. (Foto: )

'In iedereen schuilt een kunstenaar of kunstenares'

  •   899 keer gelezen

VEGHEL | De Oostenrijkse Claudia Sommerlat heeft zich onlangs gevestigd in een ruimte achter Wittern en Escape Room Veghel op de Noordkade in Veghel. Daar maakt ze in de oneven weken de meest prachtige kunstwerken. In de even weken schildert ze in Oostenrijk. "In iedereen schuilt een kunstenaar of kunstenares", vertelt Claudia in een mix van Engels, Duits en Nederlands. Ze verstaat Nederlands overigens prima.

Aan enthousiasme geen gebrek bij Claudia. Bij binnenkomst in haar atelier staat ze al dansend te schilderen. De kunstvorm waar Claudia sinds 2000 lerares in is, draagt de naam PanArt. Ze leerde het van de grondlegger Matthias Baumgartner. De Oostenrijkse kunstenaar vindt PanArt een 'spel met kleuren, vormen licht en vrijheid op linnen'. Claudia knikt en vult aan: "Het is een kunstvorm vanuit het hart. De expressie vindt plaats op basis van voelen en niet door denken." Je hoeft je hoofd er dus vooral niet bij te houden. Claudia begint te lachen: "Klopt, je laat je leiden door de kleuren. Creativiteit heeft iedereen, ook al weet niet iedereen dat van zichzelf. PanArt is een festival van kleuren op een linnendoek. Doe waar je zin in hebt. Volg je hart en ga lekker los."


Aan enthousiasme geen gebrek bij Claudia.

De Oostenrijkse maakt de verf zelf. Het is een combinatie van verf en behangplaksel. Bij een PanArt kunstwerk worden meerdere lagen over elkaar geschilderd. Claudia: "De verf gaat zijn eigen leven leiden op het doek. Je schildert meerdere lagen over elkaar en dat geeft een bijzonder effect." Niet tevreden? Dan kun je er een nieuwe laag verf overheen schilderen of met een soort metaalvijl reparaties uitvoeren. De laagjes kun je op eenvoudige manier aanpassen. Het schilderij is pas na een dag of drie droog. "Daarna kun je het overal ophangen. Met een beetje buitenlak maak je het waterbestendig."

Vakantie
Het grote voordeel aan PanArt is dat het eigenlijk niet mis kan gaan. "Iedereen kan het en in iedereen schuilt een kunstenaar", belooft Claudia. Volgens de kunstenares is het een goede vorm van therapie. "Je hoeft niet na te denken en dat zijn we niet meer gewend. Ik heb mensen over de vloer gehad die meer uitgerust weg gaan dan na drie weken vakantie." Personen met het syndroom van Down reageren ook zeer positief op PanArt. "Ze kunnen al hun energie en creativiteit kwijt. Er komt altijd een schilderij uit voort. Dat vinden ze geweldig. Vooral voor gehandicapte kinderen is dat fantastisch. Zij hebben zelf iets gemaakt wat ze bijvoorbeeld aan hun vader of moeder kunnen geven."


Claudia vertelt hoe ze te werk gaat.

Workshop
Er zijn verschillende mogelijkheden om een cursus of workshop PanArt schilderen te volgen. Dat kan bijvoorbeeld als koppel, als teambuilding of als familie-uitje. Zo is het mogelijk om een schildercursus te doen van anderhalve dag. Neem contact op met Claudia om een datum af te spreken. Ze is bereikbaar via: 0043-676 664 66 77 en claudia.sommerlat@gmx.at. Een keertje langskomen bij Atelier Sommerlat aan de Verlengde Noordkade 4 in Veghel kan in de oneven weken van vrijdag tot en met woensdag. Claudia's kunstwerken zijn overigens te koop.
Meer informatie op: panartmalkurse.jimdo.com.

Meer berichten