Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De Veghelse Quiz werd afgetrapt door stadsdichter Rick Terwindt.
De Veghelse Quiz werd afgetrapt door stadsdichter Rick Terwindt.
VEGHELSE QUIZ

'Cassettebandjes, trouwjurken, muziekinstrumenten, strijkijzers en liefde, je hebt het allemaal nodig'

  •   1680 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse Quiz 2019 is begonnen. Rond de klok van 19.00 uur gaven Natasja de Groot, namens de organisatie, en stadsdichter Rick Terwindt het startschot. 113 teams gaan vandaag (vrijdag 13 december) de strijd met elkaar aan. De quizboekjes moeten voor 23.00 uur zijn ingeleverd bij de bibliotheek in Veghel. "Cassettebandjes, trouwjurken, muziekinstrumenten, strijkijzers en liefde, je hebt het allemaal nodig", aldus Natasja. 

Geplaatst door Bibliotheek Veghel op Vrijdag 13 december 2019

De gangen van de bibliotheek zijn al ver voor zevenen gevuld. De deelnemers staan te trappelen om de opgavenboekjes mee naar huis te nemen. Dat moet traditiegetrouw in een rotvaart gebeuren. "Iedereen wil de beruchte tas zo snel mogelijk in het bezit hebben. Sommige teams hebben de tijd echt hard nodig dus ik begrijp het wel, maar in principe is het binnen de tijd makkelijk te doen", vertelt chef-organisatie Natasja.

De organisatie pakt samen de tassen in.

De quiz bevat dit jaar ongeveer evenveel vragen als vorig jaar. Ook zijn de rubrieken grotendeels gelijk gebleven. De vragen en buitenopdrachten zijn uiteraard wel anders dan voorgaande jaren. Natasja: "Er is een grote, gezamenlijke muziekopdracht waarbij een orkest van ongeveer honderd man (elk team mag één iemand afvaardigen red.) het nummer Brabant van Guus Meeuwis ten gehore brengt. Het gelegenheidsorkest staat onder leiding van de Veghelse muzikant Tom van Aarle." 

'De letters heb je niet nodig'
In verschillende etalages waren de afgelopen week letters zichtbaar. Natasja schrok een beetje toen ze daarachter kwam. "Die hebben niks met de quiz te maken. Er was vorige week een kinderfeestje en daar waren de letters voor bestemd. We willen niemand op het verkeerde been zetten. De letters heb je echt niet nodig", drukt Natasja de deelnemers op het hart. De acht foto's, die in het centrum hangen, van de organisatie die een emoticon uitbeelden, horen wel bij de quiz. 

De spanning was vrijdagmiddag al voelbaar in de bibliotheek. 

De ingrediënten van de 'maak-opdracht' bestaan uit kraaltjes, een strijkijzer en liefde. Er moet een hartje worden gestreken en vooral niet vergeten het teamnummer ergens te vermelden. Natasja: "Met alle hartjes maken we tijdens Fabriek Magnifique een expositie. Net als met de foto's van de bruidsjurken. Elk team moet een dame mét trouwjurk naar de bieb sturen. Al die foto's gaan we bundelen." Stuur je zelf een foto met bruidsjurk op? Nul punten!

Cassettebandje
Verder zit er in de tas een cassettebandje. De organisatie van de Veghelse Quiz kocht onlangs een grote partij bandjes op. "Het cassettebandje leidt tot een code. De code tot een vraag. En die vraag moet natuurlijk beantwoord worden", legt Natasja uit. De deelnemers komen in de tas twee plaatjes tegen. Natasja vervolgt: "Daar moet je een duo van zien te vormen. Als je bijvoorbeeld 'de dikke' in je tas hebt, moet je 'de dunne' zien te ruilen met een ander team. Er zijn verschillende duo's te vormen." Veghel on Ice komt niet terug in de quiz.

Er worden later vanavond nog jokers verspreid.

Jokers
Voorafgaand aan de quiz barstte vooral de strijd om de jokers los. Van station Slotervaart in Amsterdam tot de steiger op 't Ven ze doken overal op. "Ik denk dat er geen een joker langer dan vijf minuten heeft gelegen. Bizar hoe snel dat telkens weer gaat. Tijdens de quiz worden er nog een paar jokers verspreid. Dus blijf onze social mediakanalen goed in de gaten houden." 

'Proost'
Vlak na de start zoeken sommige teams hun toevlucht in een naburige horecazaak of racen direct naar huis. Natasja drukt iedereen nog één ding op het hart. "Wees alsjeblieft voorzichtig. Natuurlijk is het een wedstrijd, maar het moet wel leuk blijven." En Natasja zelf? "Ik denk dat ik maar eens kijkje ga nemen bij de 18+-proefopdracht bij Fellows & Friends. Proost en tot straks", besluit ze. 

Check tijdens de quiz regelmatig de social media-kanalen (Twitter en Facebook) van de bibliotheek Veghel. Meetwitteren? Dat kan met de hashtag #VQ2019.
Het archief van de Stadskrant Veghel is hier te vinden. 

Meer berichten