Hugo de Brouwer, Jorg van Broekhoven en Koen van der Zanden willen meer groen in de wijk.
Hugo de Brouwer, Jorg van Broekhoven en Koen van der Zanden willen meer groen in de wijk.

Bewoners Barbarahoeve voelen zich bedonderd: 'Iets anders gekocht dan dat we hebben gekregen'

Algemeen 4.660 keer gelezen

VEGHEL | Ze voelen zich voor de gek gehouden en bedonderd. Alle drie kochten Koen van der Zanden, Hugo de Brouwer en Jorg van Broekhoven een prachtige woning in Veghels Buiten. "We hebben iets anders gekocht dan dat we daadwerkelijk hebben gekregen", aldus Koen, bewoner van buurtschap Barbarahoeve in Veghels Buiten.

'Tsjilpende vogels. Langzaam word je wakker. De geur van gemaaid gras prikkelt je neusvleugels. Je rekt je genoeglijk uit. Opstaan. Eerst een kopje thee. De dauw op de weilanden glinstert in het licht van de opkomende zon. Even van het uitzicht genieten…', dat valt te lezen op de website van Veghels Buiten. Koen, Hugo en Jorg (bezitten alle drie een woning in het buurschap Barbarahoeve) lachen er schamper om. "Als je bij ons naar buiten kijkt, zie je stenen, stenen en twee vervallen boompjes die zo goed als dood zijn. De gemeente spreekt zichzelf tegen. Ze willen graag meer groen en minder stenen, maar hier is precies het tegenovergestelde gebeurd."


Rechts de beelden die in eerste instantie zijn getoond, links het eindresultaat. 

Ze zijn teleurgesteld over de gang van zaken. Er zou overleg komen tussen de gemeente en de bewoners, maar tot op heden zitten ze op de Barbarahoeve nog steeds te wachten op een uitnodiging. Zelf hebben ze al wel actie ondernomen. "Onze vragen worden op een zeer formele manier beantwoord. Of ze kopiëren stukken uit de brochure over Veghelse Buiten. Die ken ik onderhand wel", zucht Hugo. Hij tovert de beelden tevoorschijn die tijdens de verkoop zijn geschetst. "Als je dat vergelijkt met wat er daadwerkelijk gerealiseerd is, dan zie je een wereld van verschil. In de binnentuin was ruim groen ingetekend met een verhoogde strook en bomen. Dit is geheel verhard en er is plaats gemaakt voor twee piepkleine boompjes. Een beeld dat het groene karakter van Veghels Buiten nou niet bepaald versterkt", vertelt Jorg. Koen vult aan: "Wonen in het groen met respect voor milieu speelde een bepalende rol voor ons om hier te komen wonen. Dit dragen we dan ook uit, door groen aan te planten in onze tuinen, onderhoud te doen aan het gemeenschappelijk groen en de buurt schoon te houden. Maar wanneer we naar buiten kijken, zien we geen groen. Het is een éénrichtingsbesluit geweest."

Niemandsland
De gemeente is verantwoordelijk voor de inrichting en de realisatie van de openbare ruimte. Toch leggen zij de schuld neer bij de verkopende partij (de bewoners van Barbarahoeve hebben de woningen gekocht via verschillende makelaars red.). "De gemeente betreurt het dat er bij bewoners andere verwachtingen zijn ontstaan over de inrichting van de omgeving. Wij hebben begrepen van een aantal bewoners dat de verkopende partij artist impressions heeft getoond van het erf die niet overeenkomen met het vastgestelde ontwerp van inrichting van de openbare ruimte. Uiteraard is dat erg vervelend voor de bewoners, zeker aangezien bij de verlening van de vergunningen voor de woningen al bekend was hoe de inrichting van de openbare ruimte eruit zou komen te zien. Het is de verantwoordelijkheid van de verkopende partij om hierover bij de verkoop van de woningen de juiste informatie te verstrekken", laat een woordvoerder van de gemeente weten. Jorg vindt het flauw om enkel de verkopende partijen aan te wijzen. Hugo hekelt op zijn beurt de formele opstelling van de gemeente. "Weer is de gemeente niet bereid om het vraagstuk daadwerkelijk op inhoud te beoordelen en op te lossen. Altijd naar een ander wijzen. De bomen zijn beschikbaar maar waarom worden ze 200 meter verderop in een niemandsland geplaatst?"


Bewoners Barbarahoeve voelen zich niet gehoord. 

Kastje naar de muur
De heren wonen met veel plezier in Veghels Buiten, maar dit blijft een pijnpunt. Hugo: "De buurt baalt enorm van de situatie. We voelen ons niet gehoord. Dit probleem hebben we al aangekaart vóórdat de stenen erin lagen." Het is ook niet zo dat de buurt onwelwillend is om zelf de handen uit de mouwen te steken. Integendeel zelfs. Hugo vervolgt: "We willen er samen met de gemeente uitkomen. Desnoods halen we zelf de keien uit de grond. De gemeente geeft de ontwikkelaar en de verkopende partijen de schuld en zo worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Er moet iets gebeuren, want ons woongenot is flink afgenomen. Dit speelt overigens ook op andere hoeves, zoals de Evertshoeve."

Gek
De bewoners van Barbarahoeve hebben zelf al wat ideetjes op papier gezet. "We willen graag met de gemeente in dialoog over herstel en verdere invulling van het gebied rondom de Barbarahoeve. Zo hebben we een idee om een onderhoudsvriendelijk wandelpad te maken in het veld aangrenzend aan de Erpseweg waar bedreigde Nederlandse heibloemen kunnen groeien. Daarnaast zouden we aan de andere zijde nabij de Bernhardshoeve een gemeenschappelijk groen willen creëren met bijvoorbeeld een Kubbs (Zweeds buitenspel) speelveld, wat groen en eventueel wat dieren. Dat zou bijdragen aan het groen en de samenhorigheid tussen de buurtgenoten", denkt Koen. Hugo is het met hem eens: "Er worden nu mensen voor de gek gehouden. De tekeningen zijn niet nagekomen en de dialoog wordt ontweken. Ga het gesprek met ons aan, dat is toch het minste wat de gemeente kan doen? Ik denk dat we samen echt wel tot een oplossing komen", zegt hij.

'Wij willen meer groen'
De gemeente geeft aan dat de invulling van een strook groen tussen de erven Barbarahoeve en Bernhardshoeve in overleg zal gaan met de bewoners. "Op het moment dat de bouw van de woningen ver genoeg is gevorderd, willen wij met de bewoners van de erven Bernhardshoeve en Barbarahoeve in gesprek gaan over de invulling van de groenstrook tussen de twee erven", aldus een woordvoerder van de gemeente. De drie heren knikken. "Klopt, maar het gebied is groter dan alleen die strook. Linksom of rechtsom, maar wij willen groen in onze wijk. Net zoals op de tekeningen en precies zoals dat hoort in Veghels buiten", zegt Jorg strijdvaardig.


Twee boompjes, daar moeten de bewoners het mee doen.

De bewoners van Barbarahoeve vinden het frappant dat er vrijwel iedere dag een busje van de gemeente door de wijk rijdt. "Het is een kleine moeite om met ons het gesprek aan te gaan. Dat is zelfs toegezegd! De communicatie laat te wensen over. Een update over hoe en wat krijgen we niet en niemand weet wat ons nog te wachten staat", legt Hugo uit. De gemeente wuift de kritiek weg. "Wij hebben de vragen van een aantal bewoners van het erf zo zorgvuldig mogelijk beantwoord. Tevens is ook toegelicht waarom de gemeente op dit moment niet voornemens is om het erf Barbarahoeve her in te richten. Dit erf is nog geen jaar geleden woonrijp opgeleverd volgens het vastgestelde ontwerp", vertelt een woordvoerder. De gemeente doet er nog een schepje bovenop: "Er zijn aan deze bewoners ook ideeën aangereikt die passen binnen de ruimtelijke en kwaliteitskaders van erven in Veghels Buiten. Deze zouden kunnen bijdragen aan vergroening van het erf, denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot het inrichten van pottenstroken of geveltuintjes voor de woningen." Jorg vindt het een vreemde opmerking van de gemeente. "De ideeën wijzen naar de groene stroken voor de huizen van de koopwoningen? Maar deze horen bij de woningen en doen niets af aan de steenvlakte van de openbare ruimte. Enkele bloempotten voor de huurwoningen bieden nauwelijks tegenwicht tegen de steenvlakte", vindt hij.

Budget
Een woordvoerder van de gemeente laat tot slot weten dat ze openstaan voor ideeën die passend zijn voor het erf. "De gemeente waardeert het dat de bewoners willen meedenken over hun omgeving. Wij zijn benieuwd naar de ideeën en gaan graag in gesprek om te onderzoeken wat er mogelijk is." De gemeente wil niet zeggen of ze daar budget voor vrij willen maken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant