Vudel werkt aan een glorieuze comeback: 'Dat blijft niet onopgemerkt' | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De nieuwe generatie van Vudel is geboren. Komend carnavalsseizoen zijn ze terug.
De nieuwe generatie van Vudel is geboren. Komend carnavalsseizoen zijn ze terug. (Foto: )

Vudel werkt aan een glorieuze comeback: 'Dat blijft niet onopgemerkt'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Nadat eerder de Skoefels al bekendmaakte een comeback te maken. Is het nu de beurt aan Vudel. De roemruchte carnavalsvereniging van voorheen gaat in 2020 voor een glorieuze terugkeer in het Veghelse carnavalsleven. Vudel 2.0 lijkt geboren.

Het zijn niet de 'oude' mannen die zich storten op het bouwen van een carnavalswagen. Nee, de jeugd heeft de toekomst en daarom nam een select groepje het voortouw om Vudel nieuw leven in te blazen. Simon Versantvoort, zoon van Han Versantvoort (ex-Prins Carnaval en voormalig raadsheer van Koning John Verkuijlen van Vudel), is één van de jonge honden die momenteel aan bouwen is aan een nieuwe carnavalswagen. "We zijn met zijn veertienen. De groep is enorm gemotiveerd om er iets gaafs van te maken."


De vaste organisatie bestaat uit: Simon Versantvoort, Stijn van de Ven, Frans van Berkel, Sjoerd Bevers, Sam Verkuijlen, Bob Hoefs en Niels Pulles.

Tijdsdruk
Naast Simon zitten ook Bob Hoefs en Stijn van de Ven aan tafel. Ook zij zijn vanaf het begin betrokken bij het nieuwe avontuur, want zo zien de drie heren het. "Het is voor ons ook nieuw. Het balletje is gaan rollen toen Stefan van de Ven en Cor Pauli het er samen overhadden. Cor sprak me vervolgens aan bij Blauw Geel. Hij vroeg of ik een groepje kon samenstellen om Vudel nieuw leven in te blazen. Dat is gelukt", vertelt Bob. Stijn vult aan: "De raad bestaat uit zeven gasten. Tel daar zeven bouwers bij op en daarmee bouwen we een carnavalswagen." Een beetje spannend is dat wel, vooral gezien de tijdsdruk. Bob vervolgt: "Voordat je het weet is het carnaval, maar we gaan echt heel lekker. Verrassend goed zelfs", lacht hij. Tot nu toe was de enige tegenslag de trailer die twee weker later dan gepland kon worden verplaatst naar de Noordkade.


Oud-Koningen van Vudel zweven boven de menigte tijdens het Vudelfeest in 2019.

Op de Noordkade wordt nu de hand gelegd aan een dertien meter lang kasteel. Veel meer willen de mannen er nog niet over kwijt. Simon: "Het moet wel een beetje een verrassing blijven. We willen wel iets moois en grotesk neerzetten. Dus geen trailer met een paar muziekboxen. Het wordt een echte carnavalswagen. Het zou mooi zijn als onze wagen ieder jaar een stukje groter wordt." Het moet dus een terugkerend fenomeen worden. "Absoluut", vervolgt Simon enthousiast. "De gemiddelde leeftijd ligt rond de twintig jaar. Dus we kunnen jaren vooruit. Vudel is een paar jaar weggeweest als carnavalsvereniging, maar daar brengen wij nu verandering in. Hopelijk voor een lange periode."

Oud-leden
De revival of Vudel is in overleg gegaan met een aantal ex-Vudelleden. "Zij hebben hun goedkeuring gegeven en hebben al aangeboden om te helpen waar nodig. Maar het wordt wel onze wagen hoor", belooft Bob. Wel is de Vudel familie van voorheen uitgenodigd om op de wagen te komen staan. "Natuurlijk, leuk zelfs. Verder nodigen we onze eigen vrienden en omgeving uit. Samen gaan we er een super carnaval van maken", zegt Stijn.
Financieel probeert de nieuwe generatie het bol te werken, mochten ze onverhoopt financieel in de problemen komen dan staan er een aantal oud-leden garant. Zo weten ze zeker dat er een wagen gaat komen. "Dat is wel een fijn gevoel, maar we gaan ervan uit dat we het op eigen kracht kunnen", aldus Simon.

Uden
Vudel nam jarenlang een prominente rol in tijdens carnaval in Veghel én Uden. Toch is dit louter een Veghelse initiatief. Bob: "Alle leden komen uit Veghel. Dus er is geen band met Uden meer. De optocht daar laten we ook links liggen. Op zaterdag zijn we te vinden in Zijtaart, op zondag in Veghel en maandag in Erp", verklapt hij.

Vudel stond daarnaast bekend om haar kwajongensstreken. "Dat hoort er wel een beetje bij ja. We zijn nog aan het kijken wat en hoe, maar we willen wel iets gaan organiseren", zegt Simon geheimzinnig. Stijn vult aan: "En er komt weer een Koning Vudel samen met twee raadsheren. Wanneer we die gaan onthullen, is nog niet helemaal zeker. Misschien tijdens Vudel donderdag, dat zou heel mooi zijn." Wat rest is hard werken op de bouwplaats om alles op tijd af te krijgen. "Dat gaat goed komen. De terugkeer van Vudel zal niet onopgemerkt blijven", besluit Bob.

Meer berichten