Fort Europa gaat over de naderende ondergang van ons continent.
Fort Europa gaat over de naderende ondergang van ons continent. Foto: Picasa
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Fort Europa geeft verrassende kijk op Europa

Kunst en cultuur 310 keer gelezen

VEGHEL | Fort Europa is de nieuwe muziektheatervoorstelling van Matzer Theaterproducties. Het is geestig en messcherp muziektheater waarin acht jonge acteurs discussiërend en argumenterend afscheid nemen van Europa om plaats te maken voor De Nieuwe Mens. Fort Europa is op vrijdag 27 december te zien in de Grote Zaal van theater De Blauwe Kei op CHV Noordkade.

Tom Lanoye schreef Fort Europa in 2005 als novelle en politieke redevoering, lang voor de Arabische Lente, de duizenden verdronken migranten en de terroristische aanslagen in Europa. Maar het blijft uiterst actueel. De eigenzinnige regisseur Michiel de Regt maakte er muziektheater van. Fort Europa is een voorstelling met intelligente, hilarische dialogen en pakkende muziek geworden. "De oude Europese mens is failliet en er is maar één conclusie mogelijk: we hebben er een zooitje van gemaakt. Het is tijd voor vernieuwing. Het is tijd voor De Nieuwe Mens", aldus regisseur De Regt.

Nieuwe wereld
Fort Europa gaat over de naderende ondergang van ons continent, dat we met zijn allen hebben verkwanseld. Dus we moeten ruimte maken voor De Nieuwe Mens, die het beter doet dan wij. Maar wie is die nieuwe mens? Zijn dat de vluchtelingen, of gaan we die nieuwe mens zelf ontwikkelen? En hoe dan? Fort Europa is geen keurig toneelstuk met een strakke verhaallijn, maar een verzameling personages en monologen over Europa en zijn geschiedenis. Acht jonge acteurs, zangers, performers verlangen naar een nieuwe wereld. Ze zoeken troost bij elkaar en willen niet meer bij deze wereld, bij dit Europa horen. Ze willen gewoon weg. Lanoye: "In Fort Europa wordt het publiek uitgedaagd om het eens of oneens te zijn met uitzinnige of uiterst logisch lijkende stellingen. Om voorbij het stadium van ouwehoeren te komen en de angst voor bijvoorbeeld migratie niet laten opkloppen of misbruiken."

Voorafgaand aan de voorstelling is er voor de bezoekers een gratis inleiding. Deze begint om 19.15 uur.

Veghelse Toneel Publieksprijs
Fort Europa is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs.
De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant