Afbeelding
DEEL 2

Het Stadskrant Veghel en Kliknieuws jaaroverzicht!

Algemeen 1.730 keer gelezen

VEGHEL | 2019 zit er al weer bijna op. Nog een paar dagen en dan worden de champagneglazen uit de kast gehaald om te proosten op 2020. Aan de hand van een aantal nieuwsfeiten blikken wij nog een keer terug op 2019. Per maand behandelen we, in het kort, een paar interessante, opvallende of trieste gebeurtenissen. We sluiten af met juli tot en met december.

Juli:

Blijdschap op het Zwijsen College en het Fioretti College in Veghel na de definitieve examenuitslag. Het Voortgezet Onderwijs Veghel presenteert uitstekende slagingspercentages.

Na een stressvolle periode nam Esna Murt (18) donderdag haar Gymnasiumdiploma in ontvangst. Ze is daarmee de eerste Turkse-Nederlander die Bernrode in Heeswijk-Dinther verlaat met een diploma op zak. "Het is haar allemaal niet aan komen waaien", aldus haar mentor Ilona Lunenburg.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de eerste vergunning voor de bouw van het Silotel verleend. De planologische afwijking van het bestemmingsplan van het hotel op de silo's op de Noordkade in Veghel is geaccepteerd.

Midden in het centrum van Veghel staat al tijden een appartementencomplex leeg. De voorkant ziet er niet uit en de achterkant ziet er zowaar nog slechter uit. Het heeft meer weg van een krottenwijk dan van hét centrale punt van Veghel. Een verontruste bewoner van de Aa-Veste is het beu. Ze schreef de Stadskrant Veghel een ingezonden stuk waarin ze haar ongenoegen uit. 'Ik schaam me wanneer ik mijn gasten laat uitkijken vanaf mijn terras', schrijft ze.

In juli werd officieel bekend gemaakt dat er een historische stap wordt gemaakt in sportlandschap.

Het plotselinge overlijden van Koen Kanters (31), directeur van Kanters Elektro in Erp, laat diepe wonden achter in Erp. Het voortbestaan van het familiebedrijf komt gelukkig niet in gevaar. Maarten Kanters (33), broer van Koen, neemt de algehele leiding op zich.

Misschien wel het grootste fiasco van de gemeente Meierijstad: de Druppel. Heel Meierijstad had de hoop al maanden geleden opgegeven, maar de gemeente ziet nu ook in dat het initiatief niet te redden is. 

Een Veghelse motorrijder verongelukt op de Nistelrodeseweg. 

Augustus: 

Een man van 33 jaar pleegt een gewapende overval op de Kruidvat op De Bunders in Veghel. Uiteindelijk wordt hij gepakt

Het grootste game-evenement van Nederland is in Veghel neergestreken. Op een weiland naast de A50 vertoeven er in totaal zo'n 3000 gamers, waarvan zeventig procent zelfs in tentjes overnacht. Campzone is het mekka voor gameliefhebbers.

De gemeente Meierijstad gaat mensen die gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka of een helm, dragen de toegang tot gemeentelijke gebouwen weigeren. Wie weigert zijn gezicht te laten zien, wordt verzocht de locatie te verlaten. "Als u dit weigert, kan de politie worden ingeschakeld", aldus de gemeente.

Sint Joachim & Anna weg uit Veghel: "Het traject gaat veel impact hebben."

"Hoezo Kiss & Ride", vroeg Mirjam Steenwelle zich af toen ze deze variant tegenkwam van de welbekende Kiss & Ride-strook op het Bolkenplein in Veghel.

Op De Hazelberg tussen Veghel en Vorstenbosch vond het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi plaats. FC Vriendinnenweekend prolongeerde de titel door in de finale overtuigend af te rekenen met FC Snor.

De werkzaamheden aan de fietspaden langs de Populierlaan in Veghel zijn klaar.

September:

Fietsster overleden na ongeluk in Veghel.

Tiny van der Sanden is terug op het oude nest. Samen met zijn vriendin Ine van Cuijk gaat hij De Stapperij weer runnen. "We gaan knallen", beloven ze.

De gemeente Meierijstad brengt de komende jaren het aantal speelplekken terug van 218 naar circa 180. Het college wil minder, maar betere en grotere speelplekken en daarom moeten er dus een aantal verdwijnen.

In de Pastoor Kampstraat in Zijtaart wordt een vrouw neergestoken. De politie gaat uit van een incident in de relationele sfeer. Later die dag wordt er iemand aangehouden.

De gemeente legt de lat hoog bij de herstructurering van Veghel Centrum: "We moeten rigoureuze keuzes durven maken."

Rijkers Naaimachines bestaat honderd jaar en wordt verrast met Predicaat Hofleverancier.

Het BP tankstation aan de Udenseweg in Veghel wordt overvallen.

Oktober:

De politie houdt acht Afrikaanse mannen aan. 

Nina Vogels, eigenaresse van TwentyNine op de Markt, heeft besloten om haar restaurant per direct te sluiten. "Mijn tranen zijn op", aldus Nina.

De Raad van State heeft voorlopig een streep gezet door de bouw van zes woningen op de woonwagenlocatie Nederboekt. De Raad van State draagt de gemeente op om de zes woningen beter in de beoogde landschapsontwikkeling in te passen. Daarvoor heeft de gemeente twintig weken de tijd. De gemeente maakt zich geen zorgen en verwacht dat het plan doorgaat.

Er wordt ingebroken in de loods van het Pietenburo: "Waarom doet iemand dit? Het is zo triest"

Tranen, verbaasde blikken en lachsalvo's, TEDxVeghel had het allemaal.

Een man van 22 komt om het leven bij een bedrijf op de Doornhoek.

Een 30-jarige man uit Schijndel is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor de moord op de 26-jarige Daan Hoefs uit Erp. De man uit Schijndel schoot hem op straat dood. Omdat het slachtoffer een zeer kwalijke rol speelde in de aanloop naar dit incident, legt de rechtbank een kortere celstraf op dan gebruikelijk bij moord: zes jaar.

De Ajax Kids Tour streek neer bij Blauw Geel '38 in Veghel. 100 leden van de Ajax Kids Club en 100 leden van Blauw Geel trapten samen een balletje. 

De politie vindt in Heeswijk-Dinther voor tenminste één miljoen euro aan cocaïne. 

Een auto rijdt tegen de winkelruit van de Albert Heijn in Veghel aan. Er raakt een oudere vrouw licht gewond.

November:

Fellows & Friends moet een gloednieuwe zonnewering vrijwel direct verwijderen.

Op de N279 tussen Veghel en Beek en Donk gebeurt een ernstig ongeluk. Bij het ongeluk is één iemand om het leven gekomen.

'Familieclub' Geel-Zwart bestaat tachtig jaar.

Robert van der Meijden is tijdens de tweede avond van de Hofzittingen in Veghel onthuld als nieuwe heerser van Kuussegat. In een nagenoeg uitverkochte Koekbouw op de Noordkade in Veghel maakte Prins Robert d'n Twidde op spectaculaire wijze zijn entree. De nieuwe prins beloofde dat hij er dit carnavalsseizoen, samen met zijn adjudanten Marc Verhoeven en Patrick van Uden, een onvergetelijk feest van gaat maken.

De Eerdse kerk, een basisschool en vijf studio's met elkaar combineren in één gebouw. Dat is een notendop het plan van projectontwikkelaar Shaak. De dorpsraad Eerde, Skipov en de gemeente Meierijstad zijn enthousiast en steunen het project.

Inge van der Aa (1996) uit Boerdonk en Pip Schevers (2004) uit Veghel hebben het Jeugdlintje van de gemeente Meierijstad ontvangen.

Een van de eerste en zeker niet de meest onbesproken 'bewoner' van de Noordkade is sinds een jaar of vijf De Kluis. Bij het jongerencentrum wordt nuttig en noodzakelijk werk verricht. Toch is de beeldvorming vaak negatief.

De brandweer van Veghel, Uden en Schijndel komen ter plaatse bij een grote brand in de Rembrandtlaan in Veghel. Daar staat een glaskunst atelier in de brand.

December:

De Stichting Kermissen Veghel (STGKV) heeft besloten om de kermis te verplaatsen van De Markt en Het Vaticaan naar het Stadhuisplein en het Meijerijplein. Op Het Vaticaan wordt binnen afzienbare tijd gestart met de bouw van woningen. "Daarom keert de kermis vanaf 2020 terug op de plek zoals veel Veghelaren dat van oudsher gewend zijn", laat de stichting weten.

De kermis moet er voor wijken, want op Het Vaticaan in het centrum van Veghel komen 24 sociale woningen. "De start van de bouw is gepland in 2020 en oplevering in 2021", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Een historische dag in de geschiedenis van het Veghelse Sint Barbaragilde. Tijdens een eucharistieviering, ter ere van de naamdag van patroonheilige Sint Barbara, is de 23-jarige Maureen Holland als eerste vrouwelijk lid officieel geïnstalleerd.

Nieuw kantoorgebouw Vanderlande biedt plaats aan 800 medewerkers.

De Noordkade en Veghel Centrum begraven de strijdbijl en werken samen aan 'verbeteringen en vernieuwingen'. 

Nadat eerder de Skoefels al bekendmaakte een comeback te maken. Is het nu de beurt aan Vudel. De roemruchte carnavalsvereniging van voorheen gaat in 2020 voor een glorieuze terugkeer in het Veghelse carnavalsleven. Vudel 2.0 lijkt geboren.

De boeren zijn boos en laten van zich horen in Veghel.

De kogel is door de kerk. Het college wil een nieuw zwembad in Veghel bouwen in het centrum. Het nieuwe zwembad komt vrijwel op dezelfde plaats. "Het zwembad wordt gebouwd tussen het huidige bad en het gemeentehuis in. De Beemd blijft, totdat de nieuwbouw gereed, is in gebruik", aldus wethouder Jan Goijaarts. De ALDI gaat waarschijnlijk verhuizen. 

Emma's auto compleet vernield: "De hele achterklep ligt eruit."

Bewoners Barbarahoeve voelen zich bedonderd: "Iets anders gekocht dan dat we hebben gekregen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant