Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Column Hans van der Wijst

Peas on urth

  •   460 keer gelezen

Tekenles op een basisschool. Opdracht: Probeer je kerst- én nieuwjaarswens in één tekening onder te brengen. Tussen de vele kunstwerkjes die ik jaren mocht bewonderen zat er ééntje die me altijd bijgebleven is…

Soms moet je artiesten of kunstenaars vragen wat ze met hun creatie bedoelen of bedoeld hebben. Om dat te kunnen begrijpen heb je meestal wat fantasie nodig. Af en toe bevestigt het wat je al gedacht had. Zo ook bij deze tekening: Een wereldbol, in één potloodbeweging wat ovalig uitgevoerd, stond centraal. Willekeurig aangebrachte 'vlekken' dienden als werelddelen. Ze stonden er allemaal op (Afrika, Europa en één Amerika) en lagen alle drie, lekker overzichtelijk, aan dezelfde kant van de aardbol. Prima gespeld ook. Op alle continenten waren tanks en raketten en geweren getekend met een dik rood kruis erdoor. In bruinig gekleurd water dat 'vieze zee' heette, was een mannetje op een schip zichtbaar bezig troep op te vissen met een groot net. Troep omdat dat er bij geschreven was. Ik vermoedde dat het mannetje Boyan Slat was omdat een half uur tevoren zijn project 'The ocean cleanup' op het jeugdjournaal voorbij kwam. Bleek te kloppen. Naast Boyan's boot dreven wat dode walvissen. Ik weet dat het walvissen waren omdat er 'dooje walvissen door vies water!' op was geschreven. Op de aanwezige werelddelen stonden ook zwaartekracht bestendige fabrieken. Met rokende schoorstenen. Het hele blad rondom de aardbol was vol getekend met donkere wolken. In enkele ervan stond 'weg met de vieze lucht!!!!!'. De vele uitroeptekens gaven aan hoe de jeugdige tekenaar over die vieze lucht dacht. Op mijn vraag of dat ook door vliegtuigen kwam, volgde het bijdehante antwoord: "Ja…maar die zie je niet door alle wolken die ze zelf ook maken." Niks over boeren. Stikstofproblematiek was er in die tijd nog niet.

Of de tekening nog bestaat? Ik vermoed van niet. Veel kinderen gooien hun op school met gerichte aandacht, maar vooral veel gevoel gemaakte werk in een prullenbak. Op de vraag waaróm geven ze aan (!!!) dat er thuis vaak geen aandacht voor is.

Boven de tekening, in een nog wit hoekje boven alle wolken, stond als kerst- en nieuwjaarswens in regenboogletters 'peas on urth'. Eten (erwten) of vrede, beide zijn noodzakelijk op aarde. Niet alleen tijdens kerst! Altijd!

Laat 2020 het jaar worden waarin álle kinderwerkjes mee naar huis komen, bekeken en besproken worden! We kunnen er zo verschrikkelijk veel van leren!...

Meer berichten