Deze column verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.
Deze column verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Workfloorhappiness

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.196 keer gelezen

Columnisten zoals ik zijn dol op Engelse woordjes waarmee mensen indruk willen maken. Heb graag met ze te doen. Of dat wederzijds is waag ik te betwijfelen. Ik heb namelijk de vileine gewoonte door te vragen wanneer ik ook maar het minste vermoeden heb dat ze nauwelijks weten waar ze het over hebben. Zit niet iedereen op te wachten.

En omdat ik behoorlijk Engels spreek, laat ik ze er ook niet mee wegkomen. Zodat ze ervaren dat hun op de hei gevolgde cursus niet voorzag in mogelijk kritische vragen en plausibele antwoorden daarop. Vooral managers vertillen zich nogal eens aan onbegrijpelijk vakjargon.

Maar ja, het woord manager zélf is óók niet duidelijk. Kent vele betekenissen.

Van bestuurder, administrateur, beheerder en zetbaas tot directeur, leider of gerant. Rondom manager hangt een waas van onduidelijkheid. Allerlei Engelse voor- en achtervoegingen maken het bovendien niet gemakkelijker om te snappen wat zo'n manager nu precies dóet. Ach misschien is dat ook wel een beetje de bedoeling. Helder?

Ik denk bij een manager vooral aan een regelneef/nicht. Iemand die zaken goed regelt, soepeler laat verlopen. Iemand die de eenvoudige moeite (!) neemt om te willen ervaren en weten wat er speelt op de…komt ie!…werkvloer. Want dáár gebeurt het! Niet op zíjn laagje erboven.

Stond kortgeleden om tafel met een manager die met Engelse termen als agile en scrum strooide. Ging het helemaal worden in de toekomst. Scrum bleek niks met rugby te maken te hebben, maar alles met leren door doen. Met kleine stapjes succes boeken. Ik gaf aan dat ge(k)leuter te vinden. Hij beaamde onmiddellijk dat het niks nieuws was, maar lekkere oude wijn in nieuwe vaten gegoten. Bij agile werken oreerde hij over een nieuwe aanpak voor werk in de 21ste eeuw. Vragen mijnerzijds brachten hem geen moment van zijn stuk. Hij sprak over traditionele bedrijven met vooraf gedefinieerde plannen, processen en hiërarchische manieren om álles te willen controleren, de verstikkende papierwinkel, het hoge ziekteverzuim. Agile werken zou dat gaan veranderen. Ik was geïnteresseerd!

Dook er thuis dus nog eens in. In goed Nederlands betekent Agile werken snel en gemakkelijk bewegen. Kort en cyclisch werken. Sneller en beter anticiperen op marktvraag en klantwens. Vond het nog steeds bedrijfstaal. Dat werd anders toen ik las dat Agileïsten wat anarchistisch ingesteld zijn, niet zo van organisatieregeltjes houden omdat die vaak het behalen van échte resultaten blokkeren. Dat bedrijven die agile werken meer ruimte maken voor hun personeel, hun interacties. Vaker met elkaar in gesprek gaan, feedback geven en betekenisvolle producten bouwen voor klanten. Ik dacht aan een ooit uitgeknipte zin: 'Waar ruimte is voor rebellie ontstaat innovatie!'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant