Esther de Bie coördineert de Sociale hulp en de Oppasdienst.
Esther de Bie coördineert de Sociale hulp en de Oppasdienst.

ONS welzijn zoekt vrijwilligers

Algemeen 1.618 keer gelezen

VEGHEL | Voor de Sociale hulp en de Oppasdienst zoekt ONS welzijn nieuwe vrijwilligers in Veghel, Erp en kerkdorpen. "Dit vrijwilligerswerk is dankbaar werk", weet Esther de Bie, sociaal werkster bij ONS welzijn uit de verhalen die zij hoort.

Esther coördineert de Sociale hulp en de Oppasdienst. Zij ondersteunt de vrijwilligers die regelmatig bij iemand langsgaan of die even iemand gezelschap houden om de mantelzorger te ontlasten. "Je hoeft er echt niets bijzonders voor te kunnen", zegt ze. "Als je het leuk vindt om iets met iemand anders te gaan doen, is er bijna altijd iemand waarvoor je iets kunt betekenen."
Mannen en vrouwen die meer willen weten of die zich aan willen melden, kunnen contact opnemen met ONS welzijn. Dat kan op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via 088-3742525 en via esther.debie@ons-welzijn.nl.

Ondersteuning
Met alle nieuwe vrijwilligers is een kennismakingsgesprek om te horen wat de vrijwilligers het beste ligt en wat ze liever niet doen. ONS welzijn kijkt dan welke vrijwilliger het beste bij een vraag past en gaat ook mee naar het eerste kennismakingsgesprek. Als de kennismaking goed verloopt voor beide partijen maakt de vrijwilliger verdere afspraken met degene die hij of zij gaat bezoeken. De vrijwilligers kunnen altijd een beroep doen op een beroepskracht van ONS welzijn als ze ergens mee zitten. Van de vrijwilligers wordt verwacht dat zij goed met mensen om kunnen gaan en dat zij zich minimaal een dagdeel per twee weken beschikbaar stellen.

Samen iets doen
De vrijwilligers van de Oppasdienst zijn er om de mensen even te ontlasten, die dag in dag uit de zorg voor een naaste hebben. Zij komen een ochtend, middag of avond per week in huis, zodat de mantelzorger met een gerust hart iets kan gaan doen. "Meestal gaan de vrijwilliger en de zieke samen iets doen", weet Esther. "Een wandeling maken, met de duofiets op pad, foto's kijken, de krant lezen of een spelletje doen bijvoorbeeld." De vrijwilligers hoeven geen verzorgende en verplegende taken te doen.

Genieten
"Vrijwilligers van de Sociale Hulp doen ongeveer hetzelfde als de vrijwilligers van de Oppasdienst, maar de achterliggende gedachte is anders", verduidelijkt Esther. "Zij zijn er om samen met mensen, die daar zelf niet aan toe komen, iets te gaan doen. Activering en verzachten van eenzaamheid is het doel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant