Voorzitter nieuwe wijkraad Veghel West Ger Snelders: 'Werkgroepen worden superbelangrijk'.
Voorzitter nieuwe wijkraad Veghel West Ger Snelders: 'Werkgroepen worden superbelangrijk'.

'Ik verdiep me overal in, zodat ik gerichte vragen stel'

Algemeen 1.652 keer gelezen

VEGHEL | Gedrevenheid en enthousiasme mag Ger Snelders niet ontzegd worden. De voorzitter van de nieuwe wijkraad Veghel West lijkt niet moedeloos te worden van het immense pakket aan projecten dat vóór hem ligt. Tegelijk is hij wel zo nuchter dat hij weet dat alles zijn tijd zal moeten hebben en dat het stapsgewijs gebeurt. En dat hij daarbij ondersteund moet worden door werkgroepen met kennis en ervaring.

Op 18 december werd de wijkraad officieel opgericht. De oude wijkraad Kern-West stapte in 2016 op uit onvrede over het vertrekkende ziekenhuis Bernhoven. Terwijl de minister een duidelijk opdracht stelde om medische voorzieningen terug te laten keren in het Veghelse, kwam hier niets van terecht. Dit was volgens Ger te wijten aan het ziekenhuis en de gemeenteraad. Waar de oude wijkraad een gebied omvatte waaronder zowat het hele centrum van Veghel viel, beperkt de nieuwe organisatie zich tot de Bloemenwijk, Oranjewijk en het Dorshout. En daar liggen genoeg uitdagingen, vindt Ger (59), zelf geboren in Dorshout en opgegroeid in de Bloemenwijk. Momenteel vormt hij samen met Mirjam de Vries uit de Oranjewijk en Jack de Laat uit Dorshout een driekoppig bestuur. Het is de bedoeling dit uit te breiden naar zeven leden. Maar belangrijker vindt de nieuwe voorzitter de toekomstige werkgroepen. Daar ligt de echte daadkracht. "En links en rechts waren de afgelopen jaren al werkgroepen met veel kennis van zaken actief. Kijk naar de N279 en de Rembrandtlaan. We zien het ook niet als aparte projecten. Ook de Maxwell Taylorbrug moet meegenomen worden in deze opdracht. Waarom deze drie zaken niet tegelijk aanpakken als één plan, in een goed samenwerkingsverband tussen provincie, Rijkswaterstaat en gemeente. En waar we als wijkraad een aandeel in het gesprek hebben."

Maar daarnaast verliest het nieuwe bestuur andere zaken niet uit het oog. Daar liggen de plannen voor een wijk voor arbeidsmigranten en de aanstaande bouw van een windmolen aan de Knokert. Er komt een snelfietsroute dwars door de Oranjewijk en Dorshout. Ger zal beslagen ten ijs komen: "Ik verdiep me overal in, zodat ik gerichte vragen kan stellen aan de ambtenaren. Ambtenaren, die teksten en definities soms anders vertalen dan wij, zo gaat dat."

Ger Snelders houdt van netwerken en heeft veelvuldig contact met de buurtadviseur van de gemeente. Daarnaast is hij nog lid van de wijkvereniging. Deze houdt zich bezig met het organiseren van festiviteiten, maar is ook belangrijk voor de leefbaarheid in een buurt. Ger is ervan overtuigd dat je bewoners aan kunt spreken en mee kunt laten denken over verbeteringen. Betrokkenheid van de mensen uit de wijk bleek uit een inloopavond, waar ieder zijn zegje kon doen. Maar ook een feest toen de renovatie in de wijk gereed was, bleek een groot succes.

Hoe de toekomst er uitziet? "Ik weet ook wel dat het met stapjes gaat. En dat we sommige zaken niet tegen zullen houden. Maar wat die grote projecten betreft zullen we samenwerken met alle partijen. En als er dan ook maar naar ons geluisterd wordt…"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant