Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Van links naar rechts: Filiz Kilic (Vurans), Thijs Alofs (GroenBezorgen) en Mariël van den Oever (Kook & Klaar).
Van links naar rechts: Filiz Kilic (Vurans), Thijs Alofs (GroenBezorgen) en Mariël van den Oever (Kook & Klaar). (Cindy Langenhuijsen Fotografie)

Drie startende ondernemers zijn klaar om Veghel te veroveren

  •   3405 keer gelezen

Tijdens de laatste bijeenkomst van het Starternetwerk begin november ging het over hoe ondernemers in het nieuws kunnen komen. Voorafgaand aan het evenement kregen de starters de volgende vraag voorgelegd: 'Stel je voor Meierijstad houdt een verkiezing voor beste, meest bijzondere of innovatieve starter van het jaar. Waarom zou jij die moeten winnen?'. Uiteindelijk kwamen daar drie winnaars uit voort. Hoogtijd om eens nader kennis te maken met Thijs Alofs van GroenBezorgen, Filiz Kilic van Vurans en Mariël van den Oever van Kook & Klaar. Wij stellen ze aan de hand van een paar vragen aan u voor.

Vurans

Vurans is een jonge dynamische onderneming die mensen op weg helpt bij het verwerken van hun psychosociale en maatschappelijke kwetsbaarheden door het versterken van hun eigen mogelijkheden en krachten. Als Sociaalpsychiatrische verpleegkundige (SPV) weet Filiz als geen ander wat het met mensen doet als bijvoorbeeld de behandeling en begeleiding niet vroegtijdig wordt opgestart. "Wat mijn onderneming zo bijzonder en complex maakt, is dat ik óók mensen wil begeleiden en ondersteunen die last hebben van een taalbarrière, de Turkse taal. Doordat ik in Nederland ben geboren en getogen en daarbij van een Turkse opvoeding heb genoten, heeft mij dit als professional maar ook als mens gevormd. Door deze samensmelting van twee culturen wil en kan ik de mensen tegemoetkomen in hun behandeling en begeleiding bij hun probleemvraagstelling. In mijn dertienjarige carrière als SPV heb ik voldoende voorbeelden gezien waarbij deze doelgroep vastloopt in de hulpverlening. Zowel de taalbarrière als de cultuurverschillen vormen een heikel punt vormen. Men voelt zich onbegrepen of niet serieus genomen en haakt snel af. Dit kan later ernstige consequenties veroorzaken." Vurans is er dus voor allochtonen, maar daarmee sluit ze andere doelgroepen niet uit. Filiz wil iedereen helpen.

Hoe versterk je de mogelijkheden en krachten van mensen?
"
Diverse instellingen en organisaties maken veel en onnodige kosten doordat zij in de omgang met cliënten met een Turkse achtergrond, taal- en cultuurbarrières ondervinden. Vurans kan haar dienstverlening volgens eigen werkmethode cultuurspecifiek en in de eigen taal toepassen waardoor de zorg en ondersteuning aan zorgbehoevenden sneller en effectiever kan verlenen. Hiermee vervallen onder meer de extra kosten die nodig zijn voor het inzetten van tolken en het voorkomt dat zorg en/of ondersteuningstrajecten onnodig lang doorlopen."

Waarom lopen de Turkse-Nederlanders vaak vast in de huidige dienstverlening?
"In de landen waar onze cliënten vandaan komen bestaat hulpverlening niet. Problemen worden binnen de familie of kennissenkring opgelost. Veel van onze cliënten hebben een klein netwerk in Nederland en moeten zich bij problemen dus wel beroepen op professionele hulpverlening. Het is voor deze mensen heel erg onwennig om zich open te stellen voor onbekenden. Dat gaat gemakkelijker als toch nog iets van die informele sfeer neergezet kan worden door hulpverleners die dezelfde taal spreken en die de cultuur kennen."

Wanneer men zich onbegrepen voelt of niet serieus genomen. Wat kan dat voor gevolgen met zich mee brengen?
"Wanneer cliënten zich onbegrepen voelen, is er een grote kans dat ze afzien van hulp. Ze verliezen het vertrouwen. Dit kan grote gevolgen kan hebben op de samenleving, zoals terugval in verslaving of andere psychiatrische problemen."


Filiz Kilic is oprichtster van Vurans.


GroenBezorgen

GroenBezorgen levert duurzame logistieke oplossingen voor al uw pakket- en postzaken. Dit doen ze lokaal, maar ook wereldwijd door samen te werken met logistieke partners. Een fietskoerier in Veghel is volgens Thijs Alofs hard nodig. "Er rijden dagelijks tientallen bestelbussen door de straten van Veghel. Transport per fiets is duurzaam: door zendingen slim te combineren vervangt één fietskoerier vaak meerdere bestelbussen. Wij geloven dat we, vanuit onze passie voor fietsen, een positieve bijdrage kunnen leveren aan een betere leefomgeving en daarmee de wereld een beetje mooier maken." Dit doel wil en kan Thijs alleen behalen door samen te werken met lokale ondernemers. Iedere Veghelse ondernemer die te maken heeft met post- en pakketzaken, en duurzaam wil ondernemen, zonder extra investering te hoeven doen, kan een beroep op GroenBezorgen doen. Thijs vervolgt: "We beloven dat deze ondernemer tijd en geld gaat besparen. Wij stoten geen CO2 uit, we fietsen op bruine boterhammen, we veroorzaken geen opstoppingen en de klant is bij verrast met een fitte fietskoerier aan de deur." De missie van GroenBezorgen is om minder auto's binnen de bebouwde kom te laten rijden. Zo willen ze zorgen voor een schoner milieu en een prettiger straatbeeld. GroenBezorgen staat volgens Thijs voor duurzaamheid, persoonlijk contact en flexibiliteit

Jullie doen alles per fiets, maar ook eventueel door het land met partners. Hoe zit dat?
"We bezorgen pakketten groen en snel door heel Nederland in samenwerking met www.fietskoeriers.nl. De pakketten worden in 30 steden op de fiets bezorgd. Daarbuiten werken we samen met een autokoerier partner."

Maar jullie kunnen toch helemaal geen grote pakketjes vervoeren?
"Dat denken mensen inderdaad, maar ze staan versteld hoeveel pakketten wij kunnen inladen. We fietsen namelijk met grote bakfietsen inclusief aanhangers. En mochten we de zendingen niet in één keer mee krijgen dan fietsen we gewoon twee keer."

Het is natuurlijk goed voor het milieu, maar hoe zit het qua tijd?
"Een pakket aanmelden voor 16.00 uur is de volgende dag op plaats van bestemming. Alle zendingen zijn standaard met track en trace.
Het blijft mooi om te zien wanneer een klant blij verrast een fitte fietskoerier aan de deur ziet staan. We fietsen dagelijks voor onder andere: SVN Notarissen, Ziekenhuis Bernhoven en IBN."


Een fietskoerier in Veghel is volgens Thijs Alofs hard nodig.


Kook & Klaar

Mariël streeft naar verandering. "Onze relatie met voedsel is vervreemd. We weten niet meer hoe we moeten koken, onszelf moeten voeden en waarom de voedingsmiddelenindustrie is zoals zij is. Een betrouwbaar en positief geluid is broodnodig. Ik wil de industrie aanzetten tot innovatie en dat is makkelijker als consumenten wat beter zijn geïnformeerd." Kook & Klaar zet wekelijks twee vergelijkbare, alledaagse producten naast elkaar. Zo zie je telkens in één oogopslag welke keuze het best past in een gezond (én lekker!) voedingspatroon. "Kook & Klaar moet bestaan en daarom heb ik het opgezet. Een onafhankelijk platform over de producten die we dagelijks eten. Ik heb verschrikkelijk veel te vertellen en kan dan ook niet wachten om dat te doen. De beste manier om er kennis mee te maken is het te bewonderen op onze website."
De oprichtster van Kook & Klaar timmert flink aan de weg en heeft een mooie website gelanceerd. "Ik laat, op een leuke en inspirerende manier, verschillen zien. Iedereen is helemaal vrij om zelf te kiezen wat hij of zij wil veranderen. Het enige wat ik doe, is kennis inzichtelijk en begrijpelijk maken", aldus Mariël.

Je bent erg kritisch op ons voedsel en onze kookskills. Waarom?
"Obesitas en diabetes zijn grote problemen in onze huidige maatschappij. We zijn de connectie tussen eten en ons lichaam een beetje kwijtgeraakt en kiezen massaal voor gemak en smaakloos eten. Zo zou het niet moeten zijn. Ik ben kritisch omdat onze gezondheid en ons welzijn lijden onder onze eetgewoontes. Gelukkig kan het ook anders. Koken geeft ons de verbinding tussen voedsel en ons lichaam terug, dat is essentieel. Bovendien hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. Ik laat mensen op een toegankelijke, positieve manier weer bewust worden van voeding."

Je bent opgegroeid op een melkveehouderij. Toch was je nooit echt bezig met voeding, wanneer is dat veranderd?
"Mijn kijk op voeding veranderde compleet toen ik in New York City ging wonen. Ik werkte daar aan verschillende voedsel gerelateerde projecten en kwam erachter dat ik weinig wist over gezond eten. De mensen daar waren superkritisch op voeding en aten volgens een bepaalde strategie. Dat was helemaal nieuw voor mij. In Nederland had ik die bewuste houding rondom eten toen nog nergens gezien."

Wat is nu een product, wat veel wordt genuttigd, dat eigenlijk helemaal niet gezond is?
"Het klinkt misschien als een cliché, maar je kunt er ook gewoon niet omheen: alcohol is een grote boosdoener. Wijn is dus een goed voorbeeld van een populair product dat je beter kunt laten staan. Het verrassende is dat we over het algemeen prima kunnen vertellen wat goed en minder goed is. Iedereen weet natuurlijk dat het verstandiger is om tussendoor een appel te eten dan een zak chips. Ernaar handelen is helaas een ander verhaal."

Men kan lid worden om alle vergelijkingen tussen verschillende producten te raadplegen. Je laat je niet omkopen door bedrijven hé? Dat ze er voordelig uitkomen tijdens een vergelijking.
"Het is inderdaad belangrijk om helemaal onafhankelijk te zijn. We streven naar hoogwaardige content, onze vergelijkingen zijn betrouwbaar. Daarom werken we met lidmaatschappen, zonder advertenties of andersoortige inmenging van externe partijen. Leden kunnen ervan op aan dat we eerlijke adviezen geven."


Mariël streeft met Kook & Klaar naar verandering.


Startersnetwerk

Het Startersnetwerk is een initiatief van de gemeente Meierijstad, Rabobank en Platform Ondernemend Meierijstad (POM). Ze helpen startende ondernemers op weg en organiseren diverse activiteiten zoals een-op-een begeleiding en netwerk- en themabijeenkomsten. Meer info of aanmelden via: starters@pom.nl.


Van links naar rechts: Ties van Dooren (Hoofdredacteur van Stadskrant Veghel en gastspreker tijdens de bijeenkomst van het Startersnetwerk), Filiz Kilic (Vurans), Thijs Alofs (Groenbezorgen) en Mariël van den Oever (Kook & Klaar).

Meer berichten