Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De Smederij op de Noordkade is komende editie ook geopend. Ze smeden dan onder andere een vuurvogel.
De Smederij op de Noordkade is komende editie ook geopend. Ze smeden dan onder andere een vuurvogel. (Foto: )

Noordkade pakt groots uit: 'Echt ongekend hoeveel gave dingen hier gebeuren'

  •   keer gelezen

VEGHEL | "We gaan laten zien wat we allemaal in huis hebben", vertelt Jack Monde enthousiast. Hij spreekt namens de hele Noordkade. Op vrijdag 24 januari staan de oude veevoederfabrieken tijdens de Nacht van de Noordkade in het teken van kunst, cultuur en food. De entree is, op de theatervoorstelling in De Blauwe Kei na, gratis.

Alle partijen op de Noordkade doen mee en hebben een speciaal Nacht van de Noordkade programma. Van Noordkade Uitjes tot de Proeffabriek, van Wittern tot de Popkelder en van SIEMei tot de Smederij er is overal van alles te doen. Het is voor Jack onmogelijk om alle hoogtepunten te benoemen. "Dan zitten we hier morgen nog", lacht hij. "Tussen 19.00 uur en 02.00 uur is er een bomvol programma. Bezoekers kunnen zelf kiezen waar ze hun tijd besteden." Niet op elke locatie is er een programma tot 02.00 uur. Voor het volledige draaiboek is het aan te raden om het blokkenschema te raadplegen.

Koektrommel
Jack werpt een blik op het tijdsschema van de Nacht van de Noordkade. Hij somt een paar bijzonderheden op. "Bij Bakkerij Van Leur is er een koektrommelconcert. Daar kan iedereen overigens aan deelnemen. Het enige wat je moet doen, is een koektrommel meenemen. Noorkade Uitjes biedt een podium aan een aantal dichters waaronder onze stadsdichter Rick Terwindt. Er is een Natte Plek Pubquiz in de Apotheek en in de Beeldhouw werkplaats is er een nieuwe editie van Sterren op het Doek. Welke bekende inwoner van Meierijstad dit keer centraal staat, is nog een verrassing. In de Smederij wordt een vuurvogel gesmeed en bij de receptie zijn setjes zeefdrukkaarten te koop. Deze zijn zelf gemaakt door de jongeren van het tekenatelier."
Wie een avondje wil lachen kan terecht in de Theaterstudio. Daar treden de cabaretiers van Grof Geschud op. Cursisten van de topfotograaf Wim Roefs exposeren hun werk in de Wiebengasilo. Geert van de Vorstenbosch heeft in De Schets de band 305 weten te strikken. Niet geheel toevallig speelt hij daar zelf in. Bij SIEMei kan men luisteren naar blaaskapel Daweljaoo en daarna kijken naar een film over De Noordkade. De Blauwe Kei doet mee aan het Nationale Theaterweekend.


Wittern x De Vleeghel x Schouten Distillery

Restaurant Wittern heeft samen met Brouwerij De Vleeghel en Schouten Distellery een avondvullend programma. "De Nacht van de Noordkade staat ook in het teken van eten en drinken. Dat laatste klinkt ons als muziek in de oren. We hebben namelijk een avond vol lekkere Vleeghelse-versnaperingen in petto", laat bedrijfsleider Coen van Zutven weten. Het restaurant op de Noordkade heeft, naast de reguliere gerechten, speciale menu's samengesteld. In alle gerechten is een Vleeghel-biertje verwerkt. Aan de bar is tevens een Vleeghel Bierkaart verkrijgbaar. Deze kaart kost 15 euro en hiervoor krijg je vijf Vleeghel-bieren. Benieuwd hoe de biertjes worden gebrouwen? Brouwerij De Vleeghel is geopend van 18.00 uur tot 22.00 uur.De uit Veghel afkomstige Schouten Distiller is de hele avond in de serre te vinden met een eigen bar. Coen: "Daar kun je verschillende gins en overheerlijke gin-tonics proeven."

Sander Leesberg
Na het eten en tijdens het drinken is het natuurlijk wel lekker om naar een aanstekelijke muziekje te luisteren. Vanaf 21.30 uur zorgen Vinyl Forty-Five en Sander Leesberg voor een avondje muzikale gezelligheid. "Verwacht een combinatie tussen 45-toeren plaatjes en livemuziek. Beide artiesten maken er op hun eigen manier een feestje van."


Spectaculaire avond
Het kan bijna niet anders dan dat het een spectaculaire avond gaat worden. Jack knikt: "De Noordkade pakt groots uit. Het wordt de meest uitgebreide en gevarieerde editie van de Nacht van de Noordkade tot nu toe", belooft hij. "Het is echt ongekend hoeveel gave dingen hier gebeuren. Samen met de hulp van externe artiesten en kunstenaars wordt het een gedenkwaardige avond."
Volgens Jack hoef je niet per se een muziekfreak te zijn of enorm cultuurminded. Het programma biedt volgens hem genoeg variatie om de avond door te komen. "Er zijn zowel rustige als drukke locaties. Er is de mogelijkheid om een feestje te vieren of gewoon rustig een drankje te doen. Ook de jeugd is van harte welkom. Het is een leuk avondje uit."

Koekbouwcafé
Tijdens de Nacht van de Noordkade gaan de deuren van het Koekbouwcafé voor het eerst open. Een pittoresk cafeetje boven de kolossale Koekbouw. Jack: "Deze nieuwe ruimte is vrijdag voor het eerst toegankelijk voor publiek. The Cloud, Killed by Martians, Basement 21 en Mary Jane zorgen daar voor de muzikale omlijsting."

Meer berichten