Holocaustmonument Levenslicht komt naar Veghel toe [VIDEO] | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht is te zien op het Heilig Hartplein.
Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht is te zien op het Heilig Hartplein. (Foto: )
VIDEO

Holocaustmonument Levenslicht komt naar Veghel toe

  •   keer gelezen

VEGHEL | Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Meierijstad is van 26 tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Heilig Hartplein in Veghel.

Het monument in deze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Daan Roosegaarde
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden. Soms al generaties lang.
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Op zondag 26 januari om 17.45 uur wordt Levenslicht onthuld op het Heilig Hartplein in Veghel. Het programma rondom de onthulling duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en bestaat onder andere uit een woordje door de burgemeester, een bijdrage van direct belanghebbenden en de stadsdichter en muziek.
De locatie is gekozen omdat het Heilig Hartplein voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een plek van veel levendigheid en bedrijvigheid vormde waarvan de Joodse gemeenschap een belangrijk onderdeel uitmaakte.

Donker
Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom iedere avond tot circa 22.30 uur tot 23.00 uur te bezichtigen. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 31 januari.

Meer berichten